19:15 26.12.2019

РФ "принципово заявила" про включення до списку на обмін обвинувачених у теракті біля Палацу спорту в Харкові

4 хв читати
РФ "принципово заявила" про включення до списку на обмін обвинувачених у теракті біля Палацу спорту в Харкові

Під час переговорів про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" російська сторона наполягала на включенні до списків Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова, обвинувачуваних у теракті, який стався біля Палацу спорту в Харкові в лютому 2015 року, заявив прокурор Володимир Лимар.

"У рамках нормандського саміту 9 грудня 2019 року в Парижі між Україною та РФ досягнуто домовленості про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня цього року. З цією метою сторони домовилися про взаємне звільнення до кінця цього року осіб, підозрюваних, обвинувачуваних у вчиненні злочинів або засуджених і кримінальні провадження стосовно яких перебувають у провадженні органів попереднього розслідування та суду. На жаль, я маю констатувати, що російська сторона серед інших до списку обмінюваних осіб принципово заявила Башликова, Дворнікова і Тетюцького... що ще раз підтверджує факт дій обвинувачених, спрямованих на розхитування ситуації в Україні", - сказав Лимар під час дебатів у Фрунзенському райсуді Харкова в четвер.

Він наголосив, що вважає провину Дворнікова, Тетюцького і Башликова доведеною, та звернувся до суду з проханням визнати їх винними в інкримінованих злочинах та призначити усім трьом покарання у вигляді довічного ув'язнення з конфіскацією майна. Водночас він попросив суд до набуття вироком чинності змінити обвинуваченим запобіжний захід із тримання під вартою на особисте зобов'язання.

"Я звертаюся до всіх із проханням зрозуміти принциповість і важливість вирішення цього питання, необхідність вирішення цього питання. І прошу суд запобіжний захід стосовно Дворнікова... Тетюцького... Башликова до набуття вироком законної чинності змінити з тримання під вартою на особисте зобов'язання", - сказав Лимар.

Він також звернувся до родичів загиблих у теракті.

"Шановні, я був із вами увесь цей час. Майже п’ять років. Я розумію, ваш біль за втраченими синами і рідними, але наш обов'язок - зберегти світлу пам'ять героїв. Розумію ваше бажання отримати справедливий вирок суду та адекватне покарання обвинуваченим. Ваші діти, ваші рідні виконають ще один героїчний вчинок - повернуть із полону живих патріотів, які продовжують захищати Україну... Суспільство чітко розуміє, що перед нами стоїть нелегкий вибір: звільнити терористів, убивць наших героїв-патріотів, прізвищами яких пишається держава, в обмін на повернення живих героїв-українців. Але ми маємо розуміти, що зрив "нормандських домовленостей" щодо обміну призведе до подальшого незаконного тримання державою-агресором полонених українських військовослужбовців і заручників", - сказав Лимар.

Родичі загиблих, що були в залі суду, підтримали прокурора в частині визнання обвинувачених винними і призначення їм покарання у вигляді довічного ув'язнення. Проте вони категорично виступили проти обміну.

"Вони всі мають понести покарання на території України", - заявила Марина Толмачова, чоловік якої Ігор Толмачов загинув унаслідок теракту.

Проти обміну обвинувачених також категорично виступив представник постраждалих Олег Головков. "Їх обмін - злочин стосовно моїх довірителів. Обвинувачені - не члени збройних формувань, не комбатанти, не провадили дій у зоні збройного конфлікту... Ті, хто погодили їх включення до списку, допустили прецедент, коли РФ може вписувати (до списків на обмін - ІФ) наркобаронів, ґвалтівників і корупціонерів, якщо на те буде воля керівництва РФ", - сказав він.

Нині свою позицію в дебатах висловлюють обвинувачені. Раніше в четвер під час надання свідчень вони всі відмовилися визнати свою провину.

Як повідомлялося, 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. Унаслідок теракту загинули двоє людей (зокрема один із координаторів місцевого Євромайдану Ігор Толмачов), були поранені 11 осіб. Згодом ще двоє померли в лікарні.

За фактом вибуху до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про порушення кримінальної справи за ст. 258 Кримінального кодексу України (теракт).

26 лютого 2015 року в рамках антитерористичних заходів співробітники Служби безпеки України затримали трьох жителів області за підозрою в скоєнні теракту 22 лютого. Всім трьом оголошено підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України.

22 квітня 2015 року обвинувальний акт було направлено до Фрунзенського райсуду Харкова.

22 лютого 2017 року прокурор Харківської області Юрій Данильченко заявив, що обвинувачувані та їхні захисники використовують усі можливості, щоб затягти судовий процес. Він також наголосив, що "судовий процес завершено на 90%".

21 квітня 2017 року суд вирішив не продовжувати слухання у справі після зміни в складі колегії суддів, а почати розглядати її заново, оскільки на цьому наполягав один з обвинувачуваних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА