20:35 26.12.2019

Оголошення вироку у справі про теракт біля Палацу спорту в Харкові призначено на 28 грудня

3 хв читати
Оголошення вироку у справі про теракт біля Палацу спорту в Харкові призначено на 28 грудня

Володимир Дворніков, Віктор Тетюцький і Сергій Башликов, яких обвинувачують у теракті, який стався біля Палацу спорту в Харкові в лютому 2015 року, наполягають на своїй невинуватості.

"Обвинувальний вирок прийняти не можу і ніколи не прийму, тому що ні я, ні мої товариші до цього не причетні", - заявив Дворніков, виступаючи в дебатах у суді в четвер.

Тетюцький, у свою чергу, назвав обвинувачення надуманим, необґрунтованим, не підтвердженим документально і доказово, а саму справу - сфальсифікованою.

Обвинувачені просили надати їм час на підготовку до дебатів, але суд цього не зробив.

Про необґрунтованість обвинувачення говорили й адвокати.

Колегія пішла до нарадчої кімнати для ухвалення рішення. Оголошення вироку відбудеться 28 грудня.

Як повідомлялося, раніше в четвер під час дебатів прокурор Володимир Лимар просив суд визнати обвинувачених винними і засудити їх до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Водночас він попросив суд до набуття вироком чинності змінити обвинуваченим запобіжний захід із тримання під вартою на особисте зобов'язання.

"У рамках нормандського саміту 9 грудня 2019 року в Парижі між Україною та РФ досягнуто домовленості про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня цього року. З цією метою сторони домовилися про взаємне звільнення до кінця цього року осіб, підозрюваних, обвинувачуваних у вчиненні злочинів або засуджених і кримінальні провадження стосовно яких перебувають у провадженні органів попереднього розслідування та суду. На жаль, я маю констатувати, що російська сторона серед інших до списку обмінюваних осіб принципово заявила Башликова, Дворнікова і Тетюцького... що ще раз підтверджує факт дій обвинувачених, спрямованих на розхитування ситуації в Україні", - пояснив Лимар.

Родичі загиблих унаслідок теракту та їхній представник, що були в залі, вимагали засудити обвинувачених до довічного ув'язнення, але були категорично проти їх обміну.

Як повідомлялося, 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. Унаслідок теракту загинули двоє людей (зокрема один із координаторів місцевого Євромайдану Ігор Толмачов), були поранені 11 осіб. Згодом ще двоє померли в лікарні.

За фактом вибуху до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про порушення кримінальної справи за ст. 258 Кримінального кодексу України (теракт).

26 лютого 2015 року в рамках антитерористичних заходів співробітники Служби безпеки України затримали трьох жителів області за підозрою в скоєнні теракту 22 лютого. Всім трьом оголошено підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України.

22 квітня 2015 року обвинувальний акт було направлено до Фрунзенського райсуду Харкова.

22 лютого 2017 року прокурор Харківської області Юрій Данильченко заявив, що обвинувачувані та їхні захисники використовують усі можливості, щоб затягти судовий процес. Він також наголосив, що "судовий процес завершено на 90%".

21 квітня 2017 року суд вирішив не продовжувати слухання у справі після зміни в складі колегії суддів, а почати розглядати її заново, оскільки на цьому наполягав один з обвинувачуваних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА