11:36 27.12.2019

За матеріалами контррозвідки у 2019 році відкрито 57 справ щодо державної зради і 54 за статтею про тероризм

3 хв читати
За матеріалами контррозвідки у 2019 році відкрито 57 справ щодо державної зради і 54 за статтею про тероризм

239 кримінальних проваджень за злочини проти основ національної та громадської безпеки було розпочато в 2019 році за матеріалами контррозвідки Служби безпеки України, повідомляється на офіційному сайті спецслужби з посиланням на підсумки роботи Департаменту контррозвідки за 2019 рік.

Із них 57 відкрито за ст.111 Кримінального кодексу України (державна зрада), 7 – за ст.114 (шпигунство), 4 – за ст.110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) і 54 - за статтями 113, 258, 258-3, 258-5, 260, 263 КК (терористична та диверсійна діяльність).

До різних термінів і видів покарань за рік завдяки діяльності контррозвідки СБУ було засуджено 90 осіб, зокрема 24 - за державну зраду, 35 - за терористичну діяльність.

За рік СБУ викрила шістьох шпигунів, які працювали під прикриттям дипломатичних представництв, вони стали в Україні персонами нон ґрата.

У рамках контррозвідувального забезпечення військово-технічного співробітництва та експортного контролю розпочато 51 кримінальне провадження, 22 людини засуджено за порушення правил здійснення міжнародних передач. Попереджено незаконне вивезення товарів військового та подвійного призначення на понад 50 млн грн. Окрім того, СБУ виявила і блокувала корупційні зловживання у сфері військово-технічного співробітництва на загальну суму понад $110 млн, не допущено привласнення майже 750 млн грн під час виконання державного оборонного замовлення.

У 2019 році СБУ ініціювала проведення 32 перевірок діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, які порушили законодавство в цій сфері. Як наслідок, до бюджету сплачено понад 7 млн грн штрафних санкцій.

27 грудня відзначається День контррозвідки СБУ.

Глава СБУ Іван Баканов у своєму привітанні працівникам контррозвідки наголосив на важливості їхньої роботи в умовах військової агресії проти України. "Нові загрози ставлять нові завдання, з якими ви добре справляєтесь. Кожного дня ми переконуємося у високому професіоналізмі контррозвідників… Сьогодні серед контррозвідників СБУ опинилися кращі з кращих офіцерів-патріотів і професіоналів. Сформовано нову культуру й традиції, які базуються на головному – відданості інтересам держави й народу", - йдеться в привітанні, розміщеному на сайті спецслужби.

Він подякував всьому особовому складу ДКР СБУ та підрозділів контррозвідки регіональних органів за роботу. "Вірю, що ваша гідність, витримка, мужність, професіоналізм та незламність духу допомагатимуть ще більш ефективно захищати нашу країну та відстоювати безпеку її громадян!" – наголосив Баканов.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у своєму привітанні з Днем контррозвідки СБУ зазначив, що "ваша відданість державі, високий професіоналізм та віра в успіх мають надзвичайно важливе значення для розвитку безпечної, захищеної незалежної України".

"Знешкоджуючи терористів, диверсантів та агентурні мережі, причетні до злочинів на тимчасово окупованій території України, ви стоїте на заваді спробам дестабілізувати ситуацію, зламати готовність українців до боротьби... Щиро дякуємо всім, хто присвятив себе безпеці нашої Батьківщини!" - йдеться в привітанні, розміщеному на сайті РНБО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА