09:10 28.12.2019

Нардепи із фракції "Слуга народу" зареєстрували у ВР законопроект "Про діяльність медіа"

3 хв читати
Нардепи із фракції "Слуга народу" зареєстрували у ВР законопроект "Про діяльність медіа"

Народні депутати із фракції "Слуга народу" зареєстрували в парламенті законопроект № 2693 "Про діяльність медіа".

Відповідний документ зареєстровано у Верховній Раді 27 грудня.

Його ініціаторами стали нардепи Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Рябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, Тетяна Циба.

Наразі законопроект передали на розгляд керівництву ВР. Текст документа на сайті парламенту поки що не оприлюднено.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський своїм указом (№837/2019) доручив Кабінету Міністрів розробити законопроект про вимоги та стандарти новин до 31 грудня 2019 року. Кабмін зобов'язаний розробити та внести на розгляд Верховної Ради декілька законопроектів, що регулюють діяльність медіа в країні.

"Розробка і внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, передбачивши, зокрема, положення про вимоги та стандарти новин, механізми запобігання поширенню недостовірної, перекрученої інформації, її спростування", - йдеться в тексті указу.

Від Кабміну також очікується розробка законопроектів, згідно з якими фізичним і юридичним особам країни-агресора буде заборонено володіти або фінансувати медіа в Україні.

Крім того, Кабмін має передбачити посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію.

13 листопада Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на відкритому засіданні провів презентацію концепції та ключових положень, які можуть лягти в основу нового законопроекту. Концепція законопроекту передбачає зміни до законів України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (1993), "Про інформаційні агентства" (1995), "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (1997), "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації" (1997), "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (2005), "Про телебачення і радіомовлення" (2006).

Концепція також передбачає протидію впливу Російської Федерації на вітчизняний інформпростір. Зокрема, громадянам, юридичним особам і компаніям, де громадяни або юридичні особи з РФ є акціонерами або бенефіціарами, буде заборонено бути власниками або співвласниками медіа в Україні. Крім росіян, цього не зможуть зробити чиновники або засновані ними юрособи, державні органи та компанії з непрозорою структурою власності. Винятком для другого випадку стане НСТУ і телеканал "Рада".

Ініціатива для законопроекту "Про медіа" також передбачає жорсткішу звітність для ЗМІ та пропонує зобов'язати самих власників видань страхувати журналістів від можливих ризиків їхньої діяльності.

Окремо також на розгляд комітету виносилася ідея Олександра Ткаченка про впровадження системи "фінансовий fair play". Вона передбачає санкції проти неприбуткових медіа, що, як вважає Ткаченко, допоможе вивести ЗМІ з-під контролю політиків і великого бізнесу.

Зміни також можуть стосуватися Нацради з телебачення і радіомовлення. Її повноваження розширять і спробують зробити максимально незалежними від політичної кон'юнктури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА