11:35 28.12.2019

Обвинувачених у теракті біля Палацу спорту в Харкові визнали винними та відпустили для обміну

4 хв читати
Обвинувачених у теракті біля Палацу спорту в Харкові визнали винними та відпустили для обміну

Фрунзенський райсуд Харкова визнав винними обвинувачених у теракті біля Палацу спорту в Харкові у лютому 2015 року Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, засудив їх до довічного ув'язнення, але одразу змінив запобіжний захід на особисте зобов'язання та звільнив їх.

Раніше прокурор Володимир Лимар повідомив, що РФ "принципово заявила" про включення до списку на обмін обвинувачених у теракті біля Палацу спорту в Харкові.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", суд визнав Дворнікова винним за ч. 3 ст. 258 (вчинення теракту), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження з боєприпасами) КК України, а Тетюцького та Башликова - за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 258 (співучасть у скоєнні теракту) та ч. 1 ст. 263 КК України. Всіх трьох засуджено до довічного позбавлення волі та конфіскації всього належного їм майна.

Суд також наказав задовольнити цивільні позови потерпілих у повному обсязі.

Суд, крім того, задовольнив клопотання прокурора, заявленого в рамках виконання мирного плану президента, про зміну запобіжного заходу до набуття вироком чинності з тримання під вартою на особисте зобов'язання. Як зазначено у мотивувальній частині, суд змінив запобіжний захід "з урахуванням виняткових обставин".

Відповідно до рішення суду, їх має бути звільнено з-під варти негайно.

В іншій частині вирок може бути оскаржено протягом 30 днів із дня проголошення. У разі, якщо апеляцію не буде подано в цей термін, вирок набуде чинності.

Самі обвинувачені слухали вирок у режимі відеоконференції, їхні адвокати були відсутні. У залі були присутні прокурор, постраждалі, їхні представники та преса.

Активісти, які слухали суд у коридорі, під час оголошення резолютивної частини декілька разів вигукнули "Ганьба!".

До початку засідання представники "Нацдружин" розгорнули перед будівлею суду банер "Обмін терористів - ганьба Зеленського".

Раніше у четвер під час дебатів прокурор Володимир Лимар просив суд визнати обвинувачених винними і засудити їх до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Водночас він попросив суд до набуття вироком чинності змінити обвинуваченим запобіжний захід із тримання під вартою на особисте зобов'язання.

"У рамках "нормандського саміту" 9 грудня 2019 року в Парижі між Україною та РФ досягнуто домовленості про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня цього року. З цією метою сторони домовилися про взаємне звільнення до кінця цього року осіб, підозрюваних, обвинувачуваних у вчиненні злочинів або засуджених і кримінальні провадження стосовно яких перебувають у провадженні органів попереднього розслідування та суду. На жаль, я маю констатувати, що російська сторона серед інших до списку обмінюваних осіб принципово заявила Башликова, Дворнікова і Тетюцького... що ще раз підтверджує факт дій обвинувачених, спрямованих на розхитування ситуації в Україні", - пояснив Лимар.

Родичі загиблих унаслідок теракту та їхній представник, що були того дня у залі, вимагали засудити обвинувачених до довічного ув'язнення, але були категорично проти їх обміну.

Обвинувачені наполягали на своїй невинуватості. Аналогічну позицію висловив захист.

Як повідомлялося, 22 лютого 2015 року поблизу Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. Унаслідок теракту загинули двоє людей (зокрема один із координаторів місцевого Євромайдану Ігор Толмачов), були поранені 11 осіб. Згодом ще двоє померли в лікарні.

За фактом вибуху до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про порушення кримінального провадження за ст. 258 Кримінального кодексу України (теракт).

26 лютого 2015 року в рамках антитерористичних заходів співробітники Служби безпеки України затримали трьох жителів області за підозрою в скоєнні теракту 22 лютого. Всім трьом оголошено підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України.

22 квітня 2015 року обвинувальний акт було направлено до Фрунзенського райсуду Харкова.

22 лютого 2017 року прокурор Харківської області Юрій Данильченко заявив, що обвинувачувані та їхні захисники використовують усі можливості, щоб затягти судовий процес. Він також наголосив, що "судовий процес завершено на 90%".

21 квітня 2017 року суд вирішив не продовжувати слухання у справі після зміни в складі колегії суддів, а почати розглядати її заново, оскільки на цьому наполягав один з обвинувачуваних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА