20:22 28.12.2019

Потерпілі у справі про теракт біля Палацу спорту в Харкові оскаржуватимуть зміну запобіжного заходу обвинуваченим

3 хв читати
Потерпілі у справі про теракт біля Палацу спорту в Харкові оскаржуватимуть зміну запобіжного заходу обвинуваченим

Рішення суду про зміну запобіжного заходу обвинуваченим у теракті біля Палацу спорту в Харкові є політичним, а не правовим вважає представник потерпілих Олег Головков.

"Це найболючіша тема сьогоднішнього вироку і сторона потерпілих саме ті, хто був у залі (під час оголошення вироку - ІФ), не може погодитися з цим. Як з точки зору правової, так і з точки зору справедливості, саме права ... ми вважаємо це рішення політичним, жодним чином не пов'язаним з законом. Нагадаю, що жодного міжнародного договору, підписаного в нормандському форматі, Україна не має", - сказав Головков журналістам у суботу після оголошення вироку суду.

Він повідомив також, що сторона потерпілих вважає обґрунтованим вирок у частині визнання провини обвинувачених і присудження їм покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна, однак буде оскаржувати правомірність зміни запобіжного заходу.

"Ми будемо оскаржувати, ми будемо здійснювати відповідні дії процесуального реагування. Які саме, зараз я не можу анонсувати ... Якщо ми не знайдемо розуміння в національній системі правосуддя, будемо звертатися до міжнародної системи ... Ми вважаємо, що ці особи (обвинувачені - ІФ) не можуть підпадати під цей обмін. І ці особи не можуть звільнятися під будь-який запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою. Вони фактично звільнені від відбування покарання внаслідок цього обміну", - сказав Головков.

Як повідомлялося раніше, в суботу Фрунзенський райсуд Харкова визнав Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова винними у справі про теракт біля Палацу спорту і засудив усіх трьох до довічного ув’язнення та конфіскації всього належного їм майна. Суд також задовольнив клопотання прокурора, заявлене в рамках виконання мирного плану президента, про зміну запобіжного заходу до набуття вироком чинності з утримання під вартою на особисте зобов'язання. Як зазначено в мотивувальній частині, суд змінив запобіжний захід "із урахуванням виняткових обставин".

22 лютого 2015 року поблизу Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. В результаті теракту загинули двоє людей (зокрема один із координаторів місцевого Євромайдану Ігор Толмачов), були поранені 11 осіб. Згодом ще двоє померли в лікарні.

За фактом вибуху в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено інформацію про порушення кримінальної справи за ст.258 Кримінального кодексу України (теракт). 26 лютого 2015 року в рамках антитерористичних заходів співробітниками Служби безпеки України затримано трьох жителів області за підозрою в здійсненні теракту 22 лютого. Усім трьом оголошено підозру за ч.3 ст.258 (терористичний акт) і ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України.

22 квітня 2015 року обвинувальний акт був направлений до Фрунзенського райсуду Харкова.

26 лютого 2015 року в рамках антитерористичних заходів співробітники Служби безпеки України затримали трьох жителів області за підозрою в скоєнні теракту 22 лютого. Всім трьом оголошено підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України.

"У рамках "нормандського саміту" 9 грудня 2019 року в Парижі між Україною та РФ досягнуто домовленостей про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня цього року. З цією метою сторони домовилися про взаємне звільнення до кінця цього року осіб, підозрюваних, обвинувачуваних у вчиненні злочинів або засуджених і кримінальні провадження щодо яких перебувають у провадженні органів попереднього розслідування та суду. На жаль, я маю констатувати, що російська сторона серед інших до списку обмінюваних осіб принципово заявила Башликова, Дворнікова і Тетюцького... це ще раз підтверджує факт дій обвинувачених, спрямованих на розхитування ситуації в Україні", - пояснив Лимар.

Родичі загиблих унаслідок теракту та їхній представник, що були того дня у залі, вимагали засудити обвинувачених до довічного ув'язнення, але були категорично проти їх обміну.

Обвинувачені наполягали на своїй невинуватості. Аналогічну позицію висловив захист.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

Єрмак: Підтримка США зміцнить українське військо та допоможе Україні відстояти свої території

ЗС України продовжують відбивати ворожі атаки на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА