07:00 29.12.2019

Глава Нафтогазу: Узгоджених текстів угод поки немає, боротьба йде за кожну кому

2 хв читати
Глава Нафтогазу: Узгоджених текстів угод поки немає, боротьба йде за кожну кому

Нафтогаз України, новий оператор української ГТС (ОГТСУ) і Газпром продовжують роботу над узгодженням тексту угод на виконання підписаного в Мінську міжурядового протоколу про збереження транзиту газу після 1 січня 2020 року, повідомив глава правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв.

"Боротьба йде за кожну кому. Є певний прогрес, але узгоджених текстів угод станом на зараз немає", - написав він у Фейсбуці в суботу ввечері.

Глава НАК уточнив, що робота ведеться над трьома документами. Зокрема: міжоператорська угода між ОГТСУ і Газпромом - документ, який визначає технічні регламенти та правила взаємодії між операторами суміжних мереж. "Нам потрібні такі угоди з усіма сусідніми операторами для стабільної і прозорої роботи ГТС", - підкреслив Коболєв.

Договір про організацію транзиту між Нафтогазом і Газпромом. У ньому йдеться про умови прокачування газу українською ГТС на певний обсяг протягом наступних п'яти років. Газпром чи інша компанія може прокачувати додаткові обсяги протягом цього періоду або після нього. Йдеться про обсяг, транзит якого готовий забезпечити Нафтогаз. "Ми розуміємо, що на який би термін не було укладено такий договір, якщо буде добудований Північний потік 2, забезпечити виконання такого договору буде надзвичайно проблематично. Про способи зниження таких ризиків, власне, і ведуться зараз переговори за участі наших юристів", - зазначив глава Нафтогазу.

Мирова угода, якою Нафтогаз і Газпром визнають врегулювання взаємних претензій за контрактами 2009 року. "Звичайно, тут також йдуть активні дискусії щодо принципів і гарантій. Відмовитися від своїх судових претензій ми готові тільки взамін на щось рівноцінне", - написав Коболєв.

Водночас він зазначив, що на переговорах не розглядаються питання: судові позови щодо захоплення наших активів в Криму; обов'язковість прямих закупівель у Газпрому (ця тема озвучувалася російською стороною восени, а зараз виключена); борг Януковича та інші не-газові питання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА