21:11 29.12.2019

Керівництво талібів погодилося на тимчасове припинення вогню в Афганістані

2 хв читати
Керівництво талібів погодилося на тимчасове припинення вогню в Афганістані

Керівники руху "Талібан" погодилися на встановлення тимчасового режиму припинення вогню на всій території Афганістану, повідомляє агентство Associated Press (AP) з посиланням на представників руху, які виявили бажання зберегти анонімність.

AP зазначає, що за час дії подібного перемир'я таліби і США могли б підписати мирну угоду і покласти край найдовшій - 18 років - війні в історії США.

Однак, уточнює агентство, угоду повинен схвалити лідер талібів мулла Хібатулла Ахундзада. Очікується, що він дасть добро на такі заходи.

Тривалість можливого режиму припинення вогню невідома, однак передбачається, що вона триватиме 10 днів.

За даними AP, після консультацій з керівництвом "Талібану" команда з чотирьох учасників переговорів талібів повернулася в Катар, де "Талібан" має політичне представництво.

Агентство нагадує, що на переговорах США і талібів ключова умова Вашингтона полягала в обіцянці талібів не дозволяти використовувати будь-яким терористичним групам Афганістан як свою базу. Ще одна важлива складова угоди, яку США і таліби виробляли більше року, полягає в подальшій - після укладення миру американцями і талібами - організації міжафганських переговорів.

Згідно з інформацією AP, ці переговори планують розпочати протягом двох тижнів після підписання мирної угоди США з талібами. Серед тем для обговорення на міжафганських переговорах - доля десятків тисяч бойовиків "Талібану" і воєнізованих груп, якими керують різні афганські польові командири, свобода слова, права жінок.

Раніше шеф Пентагону Марк Еспер заявляв про можливість скорочення американської військової присутності в Афганістані і без мирної угоди.

Наразі в Афганістані розміщені порядку 12-13 тис. американських військовослужбовців, з яких п'ять тисяч і беруть участь у контртерористичних операціях. Коли саме розпочнеться виведення військових невідомо, але цей процес займе приблизно "пару місяців", і в Афганістані залишаться приблизно 8-9 тис. військовослужбовців, уточнило джерело американського телеканалу NBC.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА