07:25 02.01.2020

Офіс генпрокурора 2 січня починає свою роботу

2 хв читати
Офіс генпрокурора 2 січня починає свою роботу

Офіс генерального прокурора України починає свою роботу у четвер, 2 січня 2020 року.

"Наказую: 1. Днем початку роботи Офісу генерального прокурора визначити 2 січня 2020 року", - йдеться в наказі генпрокурора Руслана Рябошапки №351 від 23 грудня, який був оприлюднений в газеті "Голос України" 24 грудня 2019 року.

Як повідомлялося, прийнятий 19 вересня закон передбачає створення нової структури органів прокуратури після проведення атестації прокурорів, ліквідацію військових прокуратур з одночасним наданням генеральному прокурору права в разі потреби створювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

У структурі органів прокуратури регіональні прокуратури стануть обласними, а місцеві - окружними. Перелік і юрисдикцію окружних прокуратур визначатиме генпрокурор своїм наказом.

Закон надає генпрокурору повноваження затверджувати стратегію розвитку прокуратури; систему оцінки якості роботи прокурорів; порядок вимірювання і регулювання навантаження на прокурорів; порядок розгляду звернень щодо неналежного виконання прокурором, котрий обіймав адміністративну посаду, посадових обов'язків.

Відповідно до закону, у генпрокурора буде два перших заступники та заступники, без обмеження їх кількості.

Законом скасовано військові прокуратури, а зі списку прокурорів органу прокуратури виключається посада заступника генерального прокурора - головного військового прокурора.

Уточнена норма про кількість співробітників. Так, з 15 тис. співробітників органів прокуратури буде не більше 10 тис. прокурорів.

До 1 вересня 2021 року зупиняється дія низки статей, які стосуються діяльності Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, а в окремих положеннях закону про прокуратуру назву цього органу замінили "відповідним органом, який здійснює дисциплінарне провадження".

Змінено вимоги до претендента на посаду генпрокурора. Цей пост зможе займати фахівець з юридичною освітою і стажем роботи в галузі права не менше 10 років.

Накази генпрокурора не будуть проходити державну реєстрацію в Міністерстві юстиції.

Оклад прокурора окружної (місцевої) прокуратури збільшиться з 12 до 15 прожиткових мінімумів для працездатних громадян, з 2021 року він складе 20 прожиткових мінімум, а з 2022 року - 25 мінімумів.

Крім того, збільшаться оклади керівництва Офісу генерального прокурора, керівників обласних (регіональних) прокуратур.

Преміювання прокурорів буде здійснюватися в порядку, затвердженому генеральним прокурором, за результатами оцінювання якості їхньої роботи.

Національна академія прокуратури України стане Тренінговим центром прокурорів.

23 вересня спікер парламенту Дмитро Разумков підписав цей документ. Цього ж дня закон про реформування органів прокуратури підписав президент України Володимир Зеленський.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації, за винятком окремих його положень.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА