19:19 06.01.2020

Митрополит Епіфаній подякував Порошенку і всім причетним державним діячам за допомогу і підтримку в отриманні ПЦУ автокефалії

2 хв читати
Митрополит Епіфаній подякував Порошенку і всім причетним державним діячам за допомогу і підтримку в отриманні ПЦУ автокефалії

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ / УПЦ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній в річницю вручення Церкві Томосу про автокефалію вселенським патріархом Варфоломієм подякував п'ятому президенту України Петру Порошенку і всім державним діячам, які допомагали в отриманні автокефалії, за допомогу в захисті від ворожих перепон на цьому шляху.

"Здійснилася мрія багатьох поколінь та мільйонів вірних - Українська Православна Церква була включена у Диптих як рівноправна автокефальна Церква-Сестра. Ця подія - плід праці дуже багатьох, зокрема і тодішнього глави держави Петра Порошенка. Тривалий час, фактично три десятиліття, українські ієрархи, духовенство та вірні зверталися до держави з проханням підтримати рух за духовну незалежність, захистивши довершення справи від перешкод з боку зовнішніх противників", - написав предстоятель ПЦУ на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у понеділок увечері.

Він зазначив, що п'ятий президент України почув ці звернення і разом з парламентаріями, членами українського уряду, дипломатами зробив дуже багато для того, щоб 6 січня, в Навечір'я Різдва Христового, Томос прибув в Україну.

"Дякую Вам, Петро Олексійовичу (Порошенко - ІФ), та всім державним діячам, які допомогли Церкві утвердити назавжди своє історичне і канонічне право на автокефалію", - написав Митрополит Епіфаній.

Як повідомлялося 15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об'єднавчий собор, на якому була створена Православна церква України, її очолив митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Перед Об'єднавчим собором відбувся Помісний собор, Українська православна церква Київського патріархату та УАПЦ прийняли рішення про ліквідацію. До новоствореної церкви також приєдналося кілька ієрархів УПЦ (МП).

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополиту Епіфанію. 3 лютого відбулася його інтронізація. 30 січня 2019 року було створено Київську митрополію Української православної церкви (Православної церкви України).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА