08:42 07.01.2020

Іран не має наміру створювати ядерну зброю

2 хв читати
Іран не має наміру створювати ядерну зброю

Тегеран не планує створювати і не потребує ядерної зброї, заявив постпред ІРІ (Ісламська Республіка Іран) при ООН Маджид Тахт-Раванчі.

"Ні, ми не зацікавлені в отриманні ядерної зброї, оскільки у нас є дуже чіткий релігійний вердикт нашого верхового керівника, який забороняє ядерну зброю", - сказав дипломат в ефірі програми PBS NewsHour.

Він також сказав, що в іранській оборонній доктрині використання ядерної зброї не передбачено, "тому ми і не хочемо її мати".

"Ми є членами договору про нерозповсюдження, і ми в СВПД (Спільній всеосяжний план дій - ІФ) заявили, що Іран не буде володіти ядерною зброєю", - додав Тахт-Раванчі, відповідаючи на питання, щодо відходу Ірану від зобов'язань, передбачених угодою з іранського атому.

Він пояснив: "Водночас, СВПД - це угода. Це була гра на пониження. Ми робили свою частину роботи протягом деякого часу, майже нічого не отримуючи взамін. На жаль, європейські партнери, які повинні були забезпечити нам вигоду від ядерної угоди, не діяли відповідно до цього".

"Якщо Іран отримає вигоду від цієї угоди, ми повернемося до її повного здійснення", - сказав іранський постпред.

Напередодні Іран оголосив про п'ятий, фінальний етап відходу від домовленостей із СВПД за своєю атомною програмою.

"Іран остаточно відмовиться від обмежень з ядерної угоди, перш за все щодо кількості центрифуг. Таким чином, іранська ядерна програма не матиме жодних обмежень у частині виробництва, включно з потужностями зі збагачення, відсотковим співвідношенням і кількістю збагаченого урану, а також дослідженнями у цій сфері і подальшому розвитку програми", - йдеться в поширеній заяві уряду країни.

Зазначається, що Іран продовжить свою співпрацю з МАГАТЕ і повернеться до виконання своїх зобов'язань з ядерної угоди, якщо санкції щодо країни будуть зняті, і врахування інтересів Ірану буде гарантовано.

СВПД був підписаний ІРІ і "шісткою" в 2015 році, проте в 2018 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди і відновлення жорстких економічних санкцій проти Ірану. У зв'язку з цим Тегеран почав поетапне скорочення своїх зобов'язань із СВПД.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА