21:09 07.01.2020

ЄС, Велика Британія, Німеччина, Італія і Франція обговорили в Брюсселі ситуацію в Лівії

3 хв читати
ЄС, Велика Британія, Німеччина, Італія і Франція обговорили в Брюсселі ситуацію в Лівії

На зустрічі в Брюсселі у вівторок з главами МЗС Великої Британії, Німеччини, Італії, Франції було висловлено занепокоєння з приводу ситуації в Лівії та підтримку Берлінського процесу, заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

За його словами, зустріч закінчилася з хорошим результатом.

"Ми домовилися про спільну заяву, в якій закликаємо негайно припинити будь-яку подальшу ескалацію насильства, а також зовнішнє втручання, яке посилюється останніми днями", - сказав Боррель на прес-конференції, що відбулася після наради.

"Стурбовані ситуацією в Лівії та Ірані, ми скликали надзвичайну раду із закордонних справ, заплановану цієї п'ятниці. Сьогодні з моїми колегами-міністрами ми погодилися з тим, що першочергове завдання - припинити бойові дії в Триполі і навколо нього, і зажадали їх негайного припинення", - продовжив глава дипломатії ЄС.

Він підкреслив: "Будь-яка ескалація, а також будь-яке зовнішнє втручання тільки зроблять конфлікт більш тривалим, принесуть більше страждань простим людям в Лівії, посилять розбіжності в країні, збільшать ризик її розколу, поширять нестабільність у всьому регіоні і підвищать загрозу тероризму".

Боррель зазначив, що Лівія є пріоритетом для Європейського союзу, і ЄС буде активно взаємодіяти з усіма відповідними сторонами в своїх зусиллях з припинення військових дій і відновлення політичного діалогу.

"Ми знаємо, що ситуація погіршується з кожним днем, і єдиним рішенням для Лівії - ми повторюємо це ще раз - повинні бути політичні переговори між сторонами. Військового рішення не існує", - сказав глава європейської дипломатії.

Він повідомив, що учасники зустрічі також закликали до суворого дотримання ембарго ООН на постачання зброї. Вони сподіваються, що очолюваний Німеччиною Берлінський процес зможе розробити рішення для лівійської кризи.

"Наступної п'ятниці ми обговоримо з іншими державами-членами, як діяти в майбутньому", - нагадав Боррель про скликання позачергового засідання Ради ЄС із закордонних справ 10 січня.

Відповідаючи на питання, він підтвердив, що намір ЄС знайти політичне рішення має на увазі контакти "з усіма учасниками лівійського процесу". Тобто переговори повинні вестися як з главою уряду національної згоди Лівії Фаєзом Сараджем, так і з головнокомандувачем Лівійської національної армією генералом Халіфою Хафтаром.

Боррель також пояснив, що, кажучи про зовнішнє втручання, яке посилилося останніми днями, мав на увазі Туреччину.

"Очевидно, що це вказує на рішення Туреччини про втручання зі своїми військами в Лівії, яке ми відкидаємо і яке посилює наші побоювання з приводу лівійської ситуації. Я сказав це не дуже чітко, але для того, хто хоче зрозуміти, ясно, що, коли я говорю про це втручання, яке посилилось, я маю на увазі втручання Туреччини", - заявив високий представник ЄС із закордонних справ.

У зустрічі в Брюсселі крім Борреля брали участь міністри закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб, Німеччини - Гайко Маас, Італії - Луїджі Ді Майо і Франції - Жан-Ів Ле Дріан.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА