07:29 09.01.2020

У МВС пояснили роль поліції в розслідуванні авіакатастрофи в Ірані

3 хв читати
У МВС пояснили роль поліції в розслідуванні авіакатастрофи в Ірані

Директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко пояснив роль українських підрозділів Національної поліції України в розслідуванні трагедії з українським літаком B-737 UR-PSR, рейсу AUI752в Ірані, повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

"Причини трагедії встановлює іранська сторона із залученням, у разі узгодження, правоохоронних підрозділів і компетентних органів країн реєстрації повітряного судна і розробника повітряного судна", - сказав Шевченко.

"Згідно компетенції, здійснення і участь у проведенні технічного розслідування на території інших держав, в яких відбулися авіаційні події з цивільними повітряними силами України, покладено на Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами. Бюро може залучати до роботи, при необхідності, інші державні і правоохоронні органи. У зв'язку з тим, що борт належить Україні, а серед пасажирів були громадяни України, згідно з рішенням Офісу генерального прокурора України за фактом трагедії розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 276 Кримінального кодексу України. Розслідування доручено слідчим Національної поліції України", - підкреслив він.

За його словами, правоохоронці можуть це робити в нормах ч.2 ст.4 Кримінального процесуального кодексу України. Зокрема, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується при здійсненні провадження у кримінальних злочинах, скоєних на території дипломатичного представництва або консульської установи країни за кордоном, на повітряному, морському або річковому судні, що знаходиться за межами української держави під прапором або з розпізнавальним знаком, якщо це судно приписано до порту, розташованого в Україні. Такі ж кримінальні провадження можуть почати і в інших країнах, чиї громадяни загинули.

"Це робиться для того, щоб, окрім проведення слідчих дій, на законних підставах зібрати у родичів загиблих ДНК-матеріали для ідентифікації загиблих. А потім легально долучити їх до міжнародного слідства", - сказано в повідомленні.

Як зазначається, українські слідчі і експерти перевірять, чи не були порушені норми безпеки на борту літака, якщо іранська сторона допустить їх до уламків літака.

За інформацією Шевченка, робота українських слідчих НПУ і експертів на території Ірану може полягати в безпосередньому залученні фахівців до проведення процесуальних дій для отримання речових доказів з можливим подальшим їх дослідженням на території України. Також консультативна місія з проведення огляду місця трагедії, організації проведення лабораторних досліджень, обмін генетичною інформацією для проведення подальшої ідентифікації.

На території України їх робота буде полягати в проведенні слідчих дій з перевірки технічних характеристик борту, процедури закупівлі та сервісного обслуговування, стан екіпажу, кількості годин льоту, проведенні інструктажів, а також інших слідчих дій, призначених процесуальним керівником.

Крім того, фахівці забезпечать організацію відбору біологічних зразків у близьких родичів і встановлять їх генетичні ознаки для подальшого порівняльного дослідження з метою ідентифікації. Порівняльне дослідження може бути проведено як в лабораторіях України, так і Ірану.

Зазначається, що інформація про генетичні ознаки близьких родичів може бути передана в електронному вигляді і міжнародному форматі компетентним органам, які будуть розслідувати трагедію.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА