14:14 09.01.2020

Зеленський у розмові з прем'єром Швеції Левеном запросив Стокгольм долучитися до розслідування катастрофи літака "МАУ" в Тегерані – ОП

2 хв читати
Зеленський у розмові з прем'єром Швеції Левеном запросив Стокгольм долучитися до розслідування катастрофи літака "МАУ" в Тегерані – ОП

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Королівства Швеція Стефан Левен під час телефонної розмови обговорили катастрофа літака Boeing-737 авіакомпанії "МАУ" в Тегерані, що сталася 8 січня і внаслідок якої загинули, зокрема, громадяни України та Швеції, а також обговорили ситуацію з розслідуванням цієї НП.

Як повідомляє в четвер прес-служба глави Української держави, Зеленський висловив співчуття і переказав слова підтримки для рідних і близьких загиблих громадян Швеції. "Україна вражена трагедією. Дякую за вашу солідарність і співпереживання", - наголосив він.

Глава держави зазначив, що Україна готова максимально долучитися до розслідування причин катастрофи відповідно до норм міжнародного права, зокрема Чиказької конвенції про цивільну авіацію. Він нагадав, що напередодні до Ірану прибула група українських експертів, які будуть залучені до розслідування.

"Ми докладаємо всіх необхідних зусиль для з’ясування причин цієї авіакатастрофи та готові тісно співпрацювати в цьому зі Швецією. Наше завдання – дізнатися правду. Це головне", - сказав Зеленський і, як зазначено в повідомленні, "запросив Швецію долучитися до розслідування".

Зі свого боку Левен висловив співчуття від народу Швеції та повідомив, що офіційний Стокгольм готовий допомогти всіма можливими засобами в забезпеченні прозорого розслідування.

"Зеленський наголосив, що Україна цілодобово перебуває на зв'язку з групою фахівців у Тегерані й інформуватиме партнерів про перебіг розслідування", - йдеться в повідомленні.

Уранці в середу літак Boeing-737 української авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, розбився орієнтовно після вильоту з тегеранського аеропорту імені імама Хомейні. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу, всі вони загинули. Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, десять - Швеції, чотири - Афганістану, по три - ФРН і Великої Британії.

У четвер глава Національного авіаційного управління Ірану Алі Абедзаде в попередньому звіті про розслідування катастрофи українського літака повідомив, що слідча група, відповідно до стандартів, викладених у додатку 13 до Чиказької конвенції, запропонувала всім державам, визнаним бенефіціарами за цим документом, надати своїх представників у процесі розслідування катастрофи та призначити власну команду фахівців". Первинне повідомлення було направлено Україні як країні реєстрації літака, США як виробнику, Швеції та Канаді як країнам-заявникам, громадяни яких перебували в літаку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА