16:29 09.01.2020

Данілов: наразі є сім версій катастрофи авіалайнера "МАУ" в Тегерані, зокрема чотири відкритих громадськості і три - закритих

3 хв читати
Данілов: наразі є сім версій катастрофи авіалайнера "МАУ" в Тегерані, зокрема чотири відкритих громадськості і три - закритих

 Наразі розглядається сім версій причин аварії літака Boeing-737 авіакомпанії "МАУ" в Тегерані (Іран), чотири з яких було оприлюднено, а ще три поки що не розголошують, заявляє секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

"Основної версії на сьогодні не існує. У нас сьогодні є чотири відкриті й три закриті (версії - ІФ). Я можу сказати, що "Схід - справа тонка", з самого ранку працює наша група там, але потрібно дуже обережно до цього ставитися. Ми наразі співпрацюємо з іранською стороною для того, щоб ми отримали максимальний доступ. Частина людей уже працює на місці події", - сказав Данілов у четвер удень в ефірі телеканалу "Україна 24".

Водночас у коментарі "Радіо Свобода" секретар РНБО зазначив, що про наявність у експертів якоїсь основної версії поки що не йдеться, як і про переважання однієї над іншими.

"...тут немає перегонів, РНБО - не піар-агентство, ми працюємо з доказами, ми працюємо з інформацією. Коли та чи інша версія матиме більше або менше підтвердження, ми вам про це інформуватимемо. На сьогодні остаточної версії немає", - зазначив Данілов.

Щодо українських фахівців, котрі беруть участь у розслідуванні, то за словами секретаря РНБО, "ці експерти є найкращими фахівцями, які є в нашій країні. Вони займалися питаннями щодо "Бука" (ЗРК "Бук" - ІФ), яким було збито літак на території Донецької області".

Раніше в четвер Данілов повідомляв про нараду, що відбувалася в Ірані за участю представників компетентних органів цієї країни, зокрема іранського ІСАО - міжнародної організації цивільної авіації, на якій розглядали чотири основних версії НП.

"Вивчаються різні версії раптового падіння літака, серед основних: ураження літака зенітною ракетою ЗРК, зокрема ЗРК "Тор", бо інформація про виявлення уламків російської ракети поблизу місця катастрофи вже з'явилася в мережі інтернет; зіткнення з БПЛА або іншим літаючим об'єктом; руйнування і вибух двигуна з технічних причин; вибух усередині літака внаслідок терористичного акту", - сказав секретар РНБО.

У свою чергу редактор інтернет-видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов написав у Facebook із посиланням на джерела, що за даними на 14.00 з державної комісії з розслідування обставин загибелі українського "Боїнга" в Тегерані - "на двигунах немає слідів пожежі".

Як повідомлялося, пасажирський літак МАУ Boeing 737-800 розбився в районі міжнародного аеропорту ім. імама Хомейні в Тегерані вранці в середу, 8 січня. Авіалайнер перестав виходити на зв'язок через дві хвилини після зльоту, він здійснював рейс Тегеран-Київ.

За уточненими даними, на борту перебували 167 пасажирів - представників різних країн світу - і дев'ятеро членів екіпажу, повідомляють ЗМІ з посиланням на іранську владу. Всі вони загинули.

У зв'язку з катастрофою авіалайнера в Тегерані в Україні указом президента 9 січня оголошено днем жалоби.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА