10:14 10.01.2020

Судді Київського апеляційного суду заявили про тиск з боку адвоката підозрюваної у вбивстві Шеремета Кузьменко

3 хв читати

Адвоката Владислава Добоша, захисника підозрюваної у вбивстві журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко, звинуватили у втручанні в правосуддя.

Відповідну заяву апеляційного суду Києва оприлюднила "Судова влада України".

"Під час судового засідання 20 грудня 2019 року під час обговорення питання щодо можливості продовження апеляційного розгляду без участі прокурора та надходження перед судовим засіданням матеріалів судового провадження, з якими колегія суддів не ознайомлена, адвокат повідомив, що у разі відкладення судового засідання на іншу дату, він не покине зали судового засідання, та у ствердній формі висловився, що відкладення судового засідання за жодних умов не відбудеться", - заявили судді.

Заяву адвоката підтримали присутні в залі вільні слухачі і почали погрожувати суду, що ніхто не покине зал засідання до прибуття прокурорів. У результаті приміщення було заблоковано понад п'ять годин поспіль, а судді були змушені звернутися до правоохоронних органів.

"Судді зазначають, що зазначені події призвели до перешкоджання здійсненню апеляційного розгляду інших призначених до розгляду у зазначеному залі суду проваджень. Крім того, було пошкоджено майно Київського апеляційного суду, зокрема меблі та технічні пристрої. Судді Слива Ю. М., Мельник В. В. та Фрич Т. В. вважають, що такі дії адвоката свідчать, що він використовував засоби та методи, які суперечать чинному законодавству, з метою дискредитації суду та здійснення на суддів незаконного впливу", - наголошується у заяві.

Судді нагадали, що 24 грудня 2019 року за підсумками розгляду апеляційного провадження про застосування як запобіжного заходу тримання під вартою Добош також проявив нестриману поведінку, висловлювався на адресу суддів та прокурорів у нецензурній формі. Також адвокат публічно заявив, що "кожен суддя відповість за підозрювану", що судді розцінили як погрози у зв'язку з їхньою професійною діяльністю.

"Отже, прояв з боку адвоката неповаги до суддів, висловлення відвертих звинувачень, критику суддів перед представниками засобів масової інформації, погрози щодо притягнення до відповідальності та настання негативних наслідків у зв’язку із ухваленним рішенням колегією суддів розцінюється як здійснення тиску та спроби втручання в діяльність колегії суддів і здійснення правосуддя", - зазначено у заяві.

Як повідомлялося, вранці 20 липня 2016 року в центрі Києва було підірвано машину керівника інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули, в якій перебував Шеремет. Журналіст загинув на місці незабаром після вибуху.

12 грудня 2019 року поліція провела низку обшуків і повідомила про підозру деяким фігурантам справи. Того самого дня відбувся брифінг за участю керівництва Нацполіції, МВС і президента України Володимира Зеленського, на якому було частково розкрито проміжні результати розслідування та названо імена підозрюваних у вбивстві Шеремета.

Про підозру у вбивстві Шеремета повідомлено трьом особам: військовій медсестрі Яні Дугарь, волонтеру та дитячому медику Юлії Кузьменко, а також музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку, усіх їх затримано. Подружжя Владислав та Інна Грищенки, також учасники АТО, були затримані в іншій справі, але є фігурантами справи щодо вбивства Шеремета.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом убивства Шеремета була спроба дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні.

13 грудня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 8 лютого 2020 року Кузьменко, для Дугарь суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 8 лютого 2020 року. 14 грудня суд заарештував до 8 лютого 2020 року Антоненка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА