15:39 10.01.2020

Держприкордонслужба України затримала бойовика, що охороняв збитий літак рейсу МН17

2 хв читати
Держприкордонслужба України затримала бойовика, що охороняв збитий літак рейсу МН17

Прикордонники зі складу об'єднаних сил затримали бойовика незаконного збройного формування "ДНР", який брав безпосередню участь у діяльності терористів на окупованій території Донецької області.

Громадянина України, 1994 року народження, затримано під час реалізації оперативної інформації, повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

"Опитуючи затриманого, правоохоронці з'ясували, що протягом другої половини 2014 року, у розпал бойових дій на Донбасі, він проходив службу у складі одного з воєнізованих підрозділів бойовиків. Завдання російських кураторів виконував на незаконних блокпостах у Шахтарському районі Донецької області, де неодноразово був свідком злочинів та знущань над цивільним населенням", - повідомляють прикордонники.

Починаючи з кінця серпня 2014 року затриманий охороняв місце катастрофи збитого літака рейсу МН17. Також за грошову винагороду від 500 до 1500 російських рублів він збирав та віддавав терористам уламки літака та особисті речі загиблих.

"Підтвердити злочинну діяльність затриманого колишнього бойовика допомогли фото з його сторінки в одній із соцмереж, де він у військовій формі зі зброєю в руках знятий на фоні уламків збитого пасажирського літака", - уточнили правоохоронці.

Затриманого передали співробітникам Національної поліції. Розпочато розслідування за ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їхній діяльності) Кримінального кодексу України. Йому загрожує позбавлення волі терміном від трьох до восьми років.

Літак Boeing авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Загинули усі 298 людей, які перебували на борту, 192 із них - громадяни Нідерландів.

Для розслідування трагедії було створено Спільну слідчу групу (СГГ, Joint Investigation Team, JIT), до складу якої увійшли представники України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії, а також представники Євроюсту. 28 вересня 2016 року в Нідерландах було представлено результати кримінального розслідування причин катастрофи, відповідно до яких авіалайнер був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайського, яке перебувало під контролем проросійських сепаратистів. Слідство також встановило, що установку "Бук" було доставлено в Україну з Російської Федерації і після використання було знову повернено на територію РФ.

19 червня ССГ назвала імена чотирьох підозрюваних: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Голова Національної прокуратури Королівства Нідерланди Фред Вестербеке повідомив, що вони, хоч і не стріляли по літаку, але організували доставку озброєння, тому їх вважають підозрюваними.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА