16:28 10.01.2020

Суд Швейцарії зобов'язав РФ виплатити понад $80 млн українським компаніям за збитки після анексії Криму

2 хв читати
Суд Швейцарії зобов'язав РФ виплатити понад $80 млн українським компаніям за збитки після анексії Криму

Федеральний суд Швейцарії відхилив апеляцію Росії на рішення арбітражу в Женеві, згідно з яким Росія має виплатити понад $80 млн як компенсацію за збитки внаслідок анексії Криму РФ, повідомляє швейцарський портал SWI swissinfo.ch.

"Федеральний суд Швейцарії залишив у силі рішення арбітражу в Женеві, який зобов'язав Росію виплатити 80 мільйонів швейцарських франків або майже $82,1 млн 12 українським компаніям як компенсацію за збитки, завдані їм внаслідок конфіскації їхніх активів у Криму після анексії півострова Росією навесні 2014 року", - йдеться в повідомленні, розміщеному ресурсом в п'ятницю.

Повідомляється, що два відповідних судових рішення було оприлюднено в четвер - суд відхилив апеляції РФ у зв'язку з рішеннями, ухваленими Міжнародним арбітражним судом у Женеві в квітні 2019 року. Наприклад, в одній з апеляцій Росія стверджувала, що женевський судовий орган не підходить для прийняття рішення щодо цієї справи, оскільки тим самим він визначає статус Криму. Також Москва назвала непридатними аргументи українських фірм, які стверджували, що вони в цьому випадку підпадають під дію Угоди між Урядом РФ і Кабінетом Міністрів України про заохочення і взаємний захист інвестицій від 1998 року. Згідно з цим документом, Україна і РФ не мають експропріювати інвестиції, вкладені інвесторами іншої країни, без своєчасної виплати справедливої компенсації.

Ресурс зазначає, що в 2015 році до Постійної палати третейського суду в Гаазі за відшкодуванням збитків звернулися 12 українських компаній, зокрема "Укрнафта", що подала перший позов, і ще 11 українських підприємств, які подали другий позов. Частина цих компаній була раніше пов'язана з групою компаній Ігоря Коломойського. Палата призначила двох арбітрів, а ті обрали головою своєї групи Габріель Кауфманн-Колер із Женеви, тому розгляд перенесли до Швейцарії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА