08:25 11.01.2020

СВПД можна зберегти в разі, якщо Іран повернеться до виконання зобов'язань

3 хв читати
СВПД можна зберегти в разі, якщо Іран повернеться до виконання зобов'язань

В ЄС висловили готовність зберегти СВПД за умови, що Іран буде дотримуватися домовленостей стосовно угоди, повідомив у п'ятницю високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

"Ми готові підтримувати цю угоду (СВПД), але для цього необхідно, щоб Іран виконував свої зобов'язання", - заявив Боррель журналістам за підсумками Ради ЄС на рівні глав МЗС.

Йому було поставлено питання, як він має намір рятувати СВПД, оскільки під час засідання Ради ЄС міністерство фінансів США оголосило про додаткові санкції щодо Ірану, які стосуватимуться і спеціального механізму розрахунків INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges), створеного на підтримку СВПД.

"INSTEX - це механізм, який був задуманий, щоб дозволити економічні транзакції з Іраном, не піддаючи американським санкціям учасників цих транзакцій. І в цьому плані нічого не змінилося", - зазначив Боррель.

"Але, щоб підтримувати життя СВПД, потрібно, щоб Іран виконував свої зобов'язання", - повторив глава дипломатії ЄС.

Раніше в п'ятницю міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив, що США розширюють санкції проти Ірану, вводячи обмежувальні заходи проти низки секторів іранської економіки і виробників сталі та алюмінію.

"Насамперед президент (США - ІФ) видав указ, що дає право вводити санкції проти будь-якої особи, яка володіє, працює і торгує, сприяє секторам іранської економіки, включно з будівництвом, виробництвом, текстильною і гірничодобувною галуззю", - сказав він.

При цьому, пояснив Мнучін, йдеться як про первинні, так і про вторинні санкції.

Він зазначив, що нові заходи передбачають у разі необхідності подальше розширення санкцій щодо інших секторів іранської економіки.

"По-друге, ми оголошуємо про 17 особливих санкції проти іранських найбільших виробників заліза і сталі, трьох організацій, котрі базуються на Сейшельських островах і одного судна, пов'язаного із транспортуванням продукції", - продовжив він.

За словами міністра, ці заходи дозволять позбавити Тегеран мільярдів доларів потенційних прибутків.

"По-третє, ми діємо проти восьми високопоставлених іранських осіб, які сприяли активності іранського режиму і мали відношення до удару балістичними ракетами минулого вівторка", - додав Мнучін.

Напередодні президент США Дональд Трамп оголосив, що американські санкції проти Тегерана, анонсовані після ракетного удару Ірану по іракським базам, уже діють.

У 2015 році Іран і "шістка" міжнародних посередників підписали СВПД, проте в 2018 році Трамп оголосив про вихід з угоди і відновленні економічних санкцій проти Тегерана. У зв'язку з цим Іран провів поетапне скорочення своїх зобов'язань з СВПД.

У січні Іран оголосив про п'ятий, фінальний етап з відходу від домовленостей стосовно СВПД. "Іран остаточно відмовиться від обмежень з ядерної угоди, перш за все це стосується кількості центрифуг. Таким чином іранська ядерна програма не матиме жодних обмежень у частині виробництва, включно з потужностями зі збагачення, процентного співвідношення і кількості збагаченого урану, а також дослідження в цій сфері і подальшого розвитку програми", - йшлося в розповсюдженій заяві уряду країни.

При цьому зазначалося, що Іран продовжить свою співпрацю з МАГАТЕ і повернеться до виконання своїх зобов'язань з ядерної угоди, якщо санкції щодо країни будуть зняті і врахування інтересів Ірану буде гарантовано.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА