15:59 11.01.2020

Україна мала докази ракетного удару по літаку "МАУ" ще до заяви Ірану - секретар РНБО Данилов

3 хв читати
Україна мала докази ракетного удару по літаку "МАУ" ще до заяви Ірану - секретар РНБО Данилов

Українська сторона мала докази ракетного удару по літаку авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" в Ірані 8 грудня ще до того, як Іран взяв на себе провину за трагедію, заявив секретар РНБО Олексій Данилов у коментарі виданню "ВВС.Україна" в суботу

"Ще до того, як Іран змінив свою позицію, ми знали цю інформацію. Ми знали цю інформацію ще до того, як її почали оприлюднити наші шановні партнери з інших країн", - сказав він.

За його словами, фахівці знайшли докази того, що це була ракета. "З великою ймовірністю ми знаємо назву цієї ракети, знаємо, коли її купила іранська влада, і знаємо, у кого її купили", - заявив секретар РНБО.

Данилов вважає, що саме наявність у Києва цих доказів, а також публічні заяви про те, що серед основних версій є збиття ракетою, і вплинули на Іран.

"Ми розуміємо, чому Іран змінив позицію: вони не розраховували, як діятимуть наші фахівці", - сказав він.

Він наголосив, що українські фахівці одразу після прибуття на місце аварії, передавали інформацію Києву. За його словами, ці ж фахівці працювали на місці катастрофи літака МН-17 на Донбасі.

"Через дуже короткий проміжок часу, поєднавши всі інформаційні потоки, ми зрозуміли, що сталося. Ми не могли це зробити одразу публічно, нам треба було ще попрацювати. Іран - це дуже складна країна, і ми дуже непокоїлися, щоб вони не відправили наших фахівців у зворотному напрямку", - пояснив Данилов.

Секретар РНБО також додав, що на опублікованих Офісом президента фото чітко видно отвори від виходу вибухових елементів. "Це отвори від ракети. Ми не можемо зараз сказати, яка це саме ракета, але ми здогадуємося і знаємо її назву".

За його словами, Україна не зупинить розслідування цієї катастрофи, незважаючи на офіційне визнання Іраном ракетного удару, оскільки вимагатиме покарання винних.

"Попередньо сьогодні є розуміння, що Іран погодився все це компенсувати, оскільки вони офіційно визнали", - сказав Данилов.

9 січня Данилов заявив інтернет-виданню "Цензор.Нет": "Наша комісія (прибула в Іран – ІФ) наразі погоджує з іранською владою питання виїзду на місце катастрофи, і має намір провести пошуки уламків російської зенітної ракети ЗРК "Тор" згідно з тими даними, які було опубліковано в Інтернеті. Ми використовуємо всі напрацювання з розслідування атаки на "Боїнг" МН-17, щоб встановити істину у справі про загибель українського літака в Тегерані".

Літак Boeing 737-800 Міжнародних авіаліній України, що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ, розбився одразу після зльоту з тегеранського аеропорту в середу цього тижня.

Усі 176 людей, що перебували на борту, загинули, серед них - громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

У суботу іранська влада визнала, що Boeing помилково збили іранські військові.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА