20:42 11.01.2020

Зеленський домовився з президентом Ірану про те, що ніхто "не відкрутиться", про роботу з розшифровки "чорних скриньок" і обговорив питання компенсації сім'ям загиблих у збитому літаку

3 хв читати
Зеленський домовився з президентом Ірану про те, що ніхто "не відкрутиться", про роботу з розшифровки "чорних скриньок" і обговорив питання компенсації сім'ям загиблих у збитому літаку

Президент України Володимир Зеленський повідомив про домовленості з президентом Ірану Хасаном Рухані про те, що ніхто "не відкрутиться" при визначенні винних за катастрофу збитого в Тегерані 8 січня українського літака, про початок спільної роботи з розшифровки двох "чорних ящиків" і запевнив, що українська держава надасть фінансову допомогу сім'ям загиблих і допоможе отримати компенсації від Ірану, перевізника і страхових компаній.

"Ми домовилися, що просто зараз ним (Рухані - ІФ) буде віддано наказ максимально швидко спільно з українськими експертами закінчити ідентифікацію тіл загиблих і підготувати їх для повернення в Україну. Це повинно відбутися найближчим часом", - сказав він у зверненні до українського народу про ситуацію зі збитим літаком авіакомпанії МАУ в Тегерані, поширеному в суботу Офісом президента України.

Зеленський повідомив, що також домовився з Рухані про початок спільної роботи з розшифровки двох бортових самописців - "чорних скриньок".

"Ми домовилися про повну юридичну і технічну взаємодію, включно з питанням отримання компенсації. Ми домовилися, що ніхто не відкрутиться", - підкреслив він.

Зеленський зазначив, що Офіс генерального прокурора України порушив справу за фактом вбивства громадян України, уряд надасть фінансову допомогу сім'ям загиблих, а держава також буде всіляко сприяти отриманню ними компенсацій від перевізника, страхових компаній і Ісламської Республіки Іран.

Президент високо відзначив роботу українських експертів в Ірані, високий професіоналізм та оперативність яких, переконливі попередні висновки і докази, знайдені в Тегерані, "не дозволили приховати правду".

За його словами, нині група українських експертів в Ірані продовжує свою роботу, оскільки для повного завершення розслідування ще потрібно провести низку дій, зокрема, зараз вони намагаються реконструювати літак.

Зеленський вказав, що встановленню істини сприяла також і підтримка з боку міжнародних партнерів, наполеглива позиція світової спільноти. "За це я висловлюю щиру подяку лідерам США, Канади, Великої Британії, інших країн, міжнародних організацій - від імені українського народу", - підкреслив він.

Президент нагадав, що 10 січня у нього відбулася розмова з Державним секретарем США Майклом Помпео і зустріч з тимчасовим повіреним у справах США в Україні Крістіною Квін, яка передала йому важливу і корисну інформацію для розслідування. Також важливу інформацію передала посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

Зеленський зазначив, що вранці 9 січня секретар РНБО України Олексій Данілов озвучив 4 основні версії катастрофи літака, зокрема, про можливість збивання його ракетою. Для ідентифікації тіл загиблих було дуже швидко зібрані зразки ДНК їхніх родичів. Зокрема бортпровідниці, родичі якої перебували на тимчасово окупованій території.

Президент України вказав, що після того, як увечері 9 січня з'явилися заяви від лідерів США, Канади і Великої Британії про можливе збивання українського "Боїнга" українська сторона закликала всіх міжнародних партнерів надати дані, які підтвердили б цю версію.

"Ми працювали системно, без істерик заради одного - досягнення результату, а саме - з'ясування правди про обставини авіакатастрофи", - заявив він.

Зеленський знову закликав усіх міжнародних партнерів України і всю світову спільноту бути єдиними і наполегливими до повного і остаточного розслідування всіх обставин цієї катастрофи. "Це потрібно всім нам. Заради людини, яка повинна в цьому бурхливому світі відчувати себе безпечно - на землі, воді або в повітрі. Тому що людина і її життя повинні бути найвищою цінністю для будь-якої влади, будь-якої держави, будь-якого політика", - вважає він.

Президент також пообіцяв українцям, що поверне всіх загиблих близьким і рідним, і вони зможуть з ними попрощатися як слід. "Ми гідно вшануємо їх пам'ять. Усі винні будуть покарані. Ми повернемо українцям не тільки відчуття безпеки і справедливості, а й впевненість, що Україна завжди буде вас захищати, в якій точці планети ви б не були", - запевнив Зеленський.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Агресор завдав ракетного удару по виробничій інфраструктурі Конотопа - Сумська ОВА

Ніхто не ставить під сумнів легітимність української влади - Порошенко

У засіданні ВР оголошено перерву - Железняк

Макрон вирушить до Нової Каледонії на тлі заворушень, які там не вщухають

Покровськ залишається оперативною метою російських військ, попри відкриття нового фронту на Харківщині - британська розвідка

Лондон передав у дар Україні автомобілі в межах програми Ulez для використання в гуманітарних цілях

Десятеро українських військових пройшли в Нідерландах навчання з обслуговування винищувачів F-16

ДБР викрило правоохоронців із Донецької області, які безпідставно нарахували понад 2,6 млн грн бойових доплат підлеглим

"Суспільне" розширює виробництво власного контенту на "Першому" і продовжить обмін контентом із усіма учасниками марафону "Єдині новини"

Запобіжний захід для заступника міністра агрополітики Дмитрасевича збережено - Апеляційна палата

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА