11:53 13.01.2020

Генпрокуратура відкрила провадження проти екс-глави ДБР Труби - нардеп Гончаренко

2 хв читати
Генпрокуратура відкрила провадження проти екс-глави ДБР Труби - нардеп Гончаренко

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження стосовно колишнього директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Романа Труби, повідомив народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко на сторінці у Facebook.

"Прийшла відповідь на мій запит до ГПУ щодо протиправних дій Романа Труби. У документі зазначено, що 13 грудня стосовно цього питання було розпочато досудове розслідування за ст. 343 КК (втручання в діяльність працівників правоохоронних органів) і ст. 387 КК (розголошення даних досудового слідства). Вести справу доручили Головному слідчому управлінню Національної поліції України", - написав нардеп, розмістивши фото відповідного листа з відповіддю від Генпрокуратури.

Гончаренко наголосив, що записи з кабінету Труби, які було оприлюднено раніше, доводять, що екс-директор ДБР неодноразово порушував закон.

"У цьому випадку просто звільнення з посади - недостатньо. Вважаю, що неупереджене розслідування дій Труби та інших фігурантів - це справа честі для правоохоронців", - підсумував він.

Як повідомлялося, 19 листопада в Telegram-каналі "Трубу прорвало" було оприлюднено аудіозаписи, на яких нібито директор ДБР Труба отримував вказівки від нібито генерального прокурора Руслана Рябошапки і нібито керівника Офісу президента України Андрія Богдана про припинення низки обшуків, а також нібито отримував завдання від президента Зеленського про відкриття конкретних проваджень.

Сам Труба заявив, що оприлюднені аудіозаписи не відповідають дійсності і є провокацією.

20 листопада генеральний прокурор Руслан Рябошапка допустив можливість розслідування публікації аудіозаписів в Telegram-каналі "Трубу прорвало" в рамках вже розслідуваного кримінального провадження за фактом прослуховування в кабінеті Труби.

Президент України Володимир Зеленський 20 листопада в Очакові сказав, що розбереться з цією ситуацією, коли вивчить це питання.

21 вересня Труба повідомив, що в його робочому кабінеті виявлено апаратуру для прослуховування, за його словами, записи могли містити відомості про резонансні кримінальні провадження.

Фракція "Європейська солідарність" вимагала створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів незаконного втручання Офісу президента України в роботу правоохоронних органів і відсторонення від посад фігурантів розмов, зокрема, керівника Офісу президента Андрія Богдана, заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, генерального прокурора Руслана Рябошапки, директора ДБР Труби.

Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора ДБР 27 грудня та призначив тимчасовим виконувачем обов’язків директора відомства Ірину Венедіктову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА