18:30 13.01.2020

Українські аграрії анонсували безстрокову акцію протесту проти відкриття ринку землі

3 хв читати
Українські аграрії анонсували безстрокову акцію протесту проти відкриття ринку землі

Об'єднаний штаб захисту рідної землі анонсував початок безстрокових акцій протесту проти ухвалення Верховною Радою закону про відкриття ринку землі.

"14 січня о 7:45 в урядовому кварталі ми розпочинаємо нашу безстрокову акцію. Ми переходимо в іншу площину дій. Також ми ініціюватимемо народне віче, яке має юридичну силу і вплив на органи законодавчої та виконавчої влади. Ми закликаємо всіх небайдужих приєднатися, щоб біля стін Верховної Ради ми спільними зусиллями могли відстояти нашу землю", - повідомила співголова організації Ольга Ходаковська на брифінгу в Києві 13 січня.

Вона також озвучила список вимог організаторів акції - відкликати законопроект про ринок землі як такий, що суперечить Конституції України, створити робочу групу з розробки комплексної земельної реформи, а також провести зустріч із президентом України Володимиром Зеленським, який "почув лобістів великих транснаціональних корпорацій і великого бізнесу, але не почув українського селянина".

Президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Микола Стрижак, у свою чергу, заявив, що проти продажу земель виступає більшість громадян України, і закликав сільських жителів самоорганізуватися і протистояти діям влади.

"До сьогоднішньої ситуації призвела чинна влада. Вони обіцяли одне, а роблять зовсім протилежне. Вони змушують нас, селян, вийти, тому що за фактом те, що нам пропонують, - це земельна реформа з елементами рабовласницького суспільства", - вважає він.

Голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков наголосив, що ухвалення закону про ринок землі в тому вигляді, в якому його виносять на розгляд парламенту, залишить країну без перспектив.

"Якщо ми продамо нашу землю транснаціональним корпораціям, то саме вони керуватимуть країною. Весь український народ має піднятися і сказати рішуче "ні" розпродажу власного багатства", - наголосив він.

Як повідомлялося, парламентський комітет з питань аграрної та земельної політики 28 грудня 2019 року розглянув усі поправки до другого читання законопроекту №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" і рекомендував його до ухвалення.

Згідно з оприлюдненим текстом законопроекту до другого читання, купувати сільгоспземлі можуть громадяни і юридичні особи України, територіальні громади, держава. Крім того, банки отримають можливість одержувати землю в якості стягнення як предмета застави, однак такі ділянки мають бути продані на торгах протягом двох років.

Загальна площа землі сільгосппризначення у власності громадянина та юрособи не може перевищувати 10 тис. га, при цьому це обмеження не поширюється на банки.

Документ передбачає, що розрахунки за землю сільгосппризначення за цивільно-правовими договорами здійснюються в безготівковій формі, необхідність підтвердження законності джерела походження коштів у потенційного покупця, а також, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земділянок сільгосппризначення не може бути менше їх нормативної грошової оцінки.

У законопроекті прописано, що іноземці будуть допущені до купівлі землі лише після проведення референдуму. Однак у прикордонних областях України буде введено обмеження на купівлю-продаж земельних ділянок: на глибину 50 км від кордону компаніям з іноземними інвестиціями заборонять купівлю сільгоспземлі, навіть якщо на референдумі буде ухвалено інше рішення.

Законопроект №2178-10 в першому читанні народні депутати ухвалили 13 листопада 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА