10:13 14.01.2020

У Києві учасники акції протесту проти відкриття ринку землі перекрили рух на кількох центральних вулицях

2 хв читати
У Києві учасники акції протесту проти відкриття ринку землі перекрили рух на кількох центральних вулицях

Представники Національного штабу захисту рідної землі відновили акції протесту під будівлею Верховної Ради з вимогою не допустити прийняття законопроекту №2178-10 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення".

Як повідомляє кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", кілька сотень людей з числа об'єднань аграріїв, профспілок, а також націоналістичних партій зібралися на Площі Конституції.

Крім того, учасники акції блокують деякі автомобільні дороги в центрі Києва. Кілька десятків протестувальників перекрили перетин вулиці Цитадельної та вулиці Лаврської, перехрестя вулиць Липської та Інститутської.

На вулиці Грушевського рух повністю перекрито в напрямку урядового кварталу. У зворотному напрямку рух періодично відкривають, дозволяючи автомобілям проїхати.

Співробітники поліції забезпечують порядок під час проведення акції та направляють автомобілі в об'їзд.

Верховна Рада й будівлі парламентських комітетів перебувають під посиленою охороною Національної гвардії та Національної поліції.

Як повідомлялося, 14 січня о 7:45 аграрії розпочали акцію протесту під Верховною Радою і в урядовому кварталі. Акція заявлена як безстрокова. Учасники вимагають відкликати законопроект про ринок землі як такий, що суперечить Конституції України, створити робочу групу з розробки комплексної земельної реформи, а також провести зустріч із президентом України Володимиром Зеленським, який "почув лобістів великих транснаціональних корпорацій і великого бізнесу, але не почув українського селянина".

Парламентський комітет з питань аграрної та земельної політики 28 грудня 2019 року розглянув усі правки до другого читання законопроекту №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" і рекомендував його до ухвалення.

Згідно з оприлюдненим текстом законопроекту до другого читання, купувати сільгоспземлі можуть громадяни і юридичні особи України, територіальні громади, держава. Крім того, банки отримають можливість одержувати землю як стягнення як предмета застави, однак такі ділянки мають бути продані на торгах протягом двох років.

Загальна площа землі сільгосппризначення у власності громадянина та юрособи не може перевищувати 10 тис. га, при цьому це обмеження не поширюється на банки.

Документ передбачає, що розрахунки за землю сільгосппризначення за цивільно-правовими договорами здійснюються в безготівковій формі, необхідність підтвердження законності джерела походження коштів у потенційного покупця, а також, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земділянок сільгосппризначення не може бути менша за їх нормативну грошову оцінку.

У законопроекті прописано, що іноземці будуть допущені до купівлі землі лише після проведення референдуму. Однак у прикордонних областях України буде впроваджено обмеження на купівлю-продаж земельних ділянок: на глибину 50 км від кордону компаніям з іноземними інвестиціями заборонять купівлю сільгоспземлі, навіть якщо на референдумі буде ухвалено інше рішення.

Законопроект №2178-10 у першому читанні народні депутати ухвалили 13 листопада 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 13 ракетних та 56 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 11 районах скупчення сил противника

25 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА