19:51 14.01.2020

ВР ухвалила закон про збереження культурних цінностей на окупованих територіях

2 хв читати
ВР ухвалила закон про збереження культурних цінностей на окупованих територіях

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон, який покликаний полегшити збереження культурної спадщини на тимчасово окупованих територіях через спрощення процедури призначення нових керівників до місцевих профільних закладів.

Як повідомляє кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний законопроект №2187 "про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження культурних цінностей" у вівторок проголосували 304 народних депутати.

Закон передбачає спрощення процедури призначення керівників закладів культури після звільнення окупованих територій. Автори документа посилаються на ст. 5 закону "про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", згідно з якою охорона культурної спадщини на непідконтрольних територіях перекладається на країну-окупанта, і та несе відповідальність за збереження цих об'єктів.

Вносяться також зміни до закону "про культуру" в частині процедури призначення керівників закладів культури. У ст. 21 закону пропонується внести зміни, згідно з якими керівників закладів культури на тимчасово окупованих територіях можна буде призначати на посаду не за результатами конкурсу, а за результатами особистої співбесіди з представником центрального органу виконавчої влади, відповідального за культуру в регіоні.

Крім цього, на період тимчасової окупації українських територій центральний орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтва, а також Донецька та Луганська облдержадміністрації або військово-цивільні адміністрації визначають із переліку музеїв, який затвердив Кабінет Міністрів України, головного зберігача музейних предметів і музейних колекцій, які є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України, шляхом ухвалення рішення про передачу на постійне або тимчасове зберігання.

Відповідно до закону, керівника державного або комунального закладу культури можуть призначати керівником на умовах сумісництва в державному або комунальному закладі культури, розташованому на тимчасово окупованих територіях, виключно відповідного функціонального напряму.

Закон, на думку його авторів, сприятиме забезпеченню збереження національної культурної спадщини та національного надбання українського народу, а також підвищенню рівня правового захисту керівників закладів культури, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА