20:37 14.01.2020

ВР схвалила рекомендації щодо безпеки діяльності журналістів в Україні

2 хв читати
ВР схвалила рекомендації щодо безпеки діяльності журналістів в Україні

Верховна Рада підтримала постанову №2541 "про рекомендації парламентських слухань на тему: "Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за таке рішення на засіданні парламенту у вівторок ввечері проголосували 320 народних депутатів.

У тексті постанови зазначено, що Верховна Рада схвалює рекомендації, підготовлені на парламентських слуханнях про безпеку журналістської діяльності в Україні.

Підсумковий документ рекомендацій закликає активізувати зусилля уповноважених органів із розслідування вбивств журналістів Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета, Вадима Комарова, В'ячеслава Веремія, Олеся Бузини та звільнення полонених журналістів, припинення переслідування окупаційною владою Криму Миколи Семени та кримськотатарських громадських активістів.

Згідно з текстом рекомендацій, Верховній Раді рекомендується передбачити в законодавстві, що вчинення кримінальних правопорушень у зв'язку з перешкоджанням реалізації права на свободу висловлювання має бути обставиною, що обтяжує покарання. ВР також рекомендують збільшити термін давності притягнення до відповідальності за правопорушення проти свободи слова, вилучити з кримінальних і перенести до категорії адміністративних правопорушень відмову в наданні публічної інформації на запит журналістів.

Генеральній прокуратурі та МВС, Державному бюро розслідувань порекомендують визначити у своєму керівництві осіб, відповідальних за нагляд у розслідуванні злочинів, скоєних проти журналістів. Національній поліції України рекомендовано ефективно розслідувати резонансні вбивства журналістів Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета, Вадима Комарова, В'ячеслава Веремія, Олеся Бузини.

Стан розслідувань про перешкоджання роботі журналістів керівники зазначених силових відомств мають представити у травні 2020 року на слуханнях в комітеті Верховної Ради з питань свободи слова.

Кабінету міністрів, згідно з постановою, рекомендовано спростити процедуру доступу іноземних журналістів, правозахисників і адвокатів до Криму шляхом внесення змін до порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, а також поінформувати Верховну Раду про реалізацію висновків парламентських слухань до 1 червня 2020 року.

Міністерству оборони України рекомендовано сприяти висвітленню журналістами подій у зоні Операції об'єднаних сил і забезпечити збереження персональних даних журналістів, акредитованих для висвітлення подій у зоні бойових дій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА