14:32 16.01.2020

Нацполіція відкрила провадження щодо можливого стеження за Йованович, а Аваков запропонував США приєднатися до розслідування - МВС України

2 хв читати
Нацполіція відкрила провадження щодо можливого стеження за Йованович, а Аваков запропонував США приєднатися до розслідування - МВС України

У МВС України заявляють, що взяли до відома матеріали, оприлюднені 14 січня слідчими Палати представників Конгресу США про можливе незаконне стеження на території України за колишнім послом США в країні Марі Йованович, а після їх дослідження Нацполіція відкрила кримінальні провадження з цього приводу.

"Позиція України - не втручатися у внутрішньополітичні справи Сполучених Штатів Америки. Однак у опублікованих записах міститься факт можливого порушення законодавства України та Віденської конвенції про дипломатичні зносини, яка захищає права дипломата на території іншої держави", - йдеться в заяві міністерства, яку зачитав у четвер у Києві заступник директора департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МВС Денис Ленц.

У міністерстві наголошують, що Україна неспроможна залишити поза увагою такі незаконні дії на своїй території.

"Після аналізу цих матеріалів, Національна поліція України за фактом їх публікації розпочала кримінальні провадження за ч. 2 ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції ) та ч. 1 ст. 182 (незаконне збирання, зберігання, використання конфіденційної інформації про особу, порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України", - йдеться в заяві.

У МВС мають намір оперативно-слідчим шляхом перевірити, чи справді був факт порушення українського та міжнародного законодавства, після чого має бути відповідне реагування, або ж "це була просто бравада і фейк у неформальній бесіді двох громадян США".

Окрім цього, йдеться в заяві, МВС України звернулося до ФБР із проханням надати всі матеріали та інформацію про осіб, які можуть бути причетні до цього можливого кримінального злочину.

"Відповідно до міжнародних правових механізмів, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков запропонував американській стороні взяти участь у такому розслідуванні. Україна очікує від Сполучених Штатів Америки реакції на звернення та розраховує на співробітництво", - зазначили в МВС.

Як повідомлялося, Комітет з розвідки Палати представників Сенату США оприлюднив нотатки та інші документи про те, що під час каденції в Україні посла США Марі Йованович за нею нібито здійснювалося незаконне стеження і було можливе втручання в роботу її електронних гаджетів приватними особами на замовлення громадян США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА