13:04 18.01.2020

У Київському СІЗО ув'язнені сплять по черзі і закривають вибиті шибки ковдрами - Секретаріат омбудсмена

3 хв читати
У Київському СІЗО ув'язнені сплять по черзі і закривають вибиті шибки ковдрами - Секретаріат омбудсмена

Моніторингова група Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини виявила низку суттєвих порушень під час перевірки Київського слідчого ізолятора.

"У рамках реалізації національного превентивного механізму працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із представниками громадської організації "Український центр запобігання катувань" Миколою Карпюком, Едемом Бекіровим та Олексієм Сизоновичем провели повторний моніторинговий візит до державної установи "Київський слідчий ізолятор". ...Під час моніторингу виявлено низку суттєвих порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій та норм у сфері поводження із засудженими та особами, взятими під варту", - повідомляє прес-служба секретаріату.

Було встановлено, що більшість камер не обладнані штучним освітленням, вікна надмірно заґратовані, стіни в деяких камерах вологі і покриті грибком. Камери не обладнані бачками з питною кип'яченою водою і припливно-витяжною вентиляцією.

"Через відсутність вентиляції і куріння в камерах ув'язнені позбавлені можливості дихати свіжим повітрям. Більшість камер підлягають проведенню поточного ремонту", - наголошується в повідомленні.

В окремих камерах слідчого ізолятору досі відсутні шибки та не працює система опалення. Через це в’язням доводиться закривати вікна ковдрами та спати у верхньому одязі. На вимогу моніторингової групи вказаний недолік було негайно усунуто працівниками установи.

Також було встановлено, що не всі ув'язнені забезпечені власним спальним місцем, через що були змушені спати по черзі або на підлозі. При цьому в новому корпусі було виявлено камери в зразковому стані, які ніяк не використовуються.

"Під час спілкування з родичами в’язнів встановлено, що в слідчому ізоляторі досі не вирішено питання із забезпеченням речовим майном. Незважаючи на те, що особам, взятим під варту, надаються безплатно постільні речі та інші види матеріально-побутового забезпечення, в установі продовжують "рекомендувати" їх родичам передавати до установи власні подушки, ковдри та простирадла. При цьому на складі зберігається достатня кількість необхідного майна, яке не видається", - повідомляється за підсумками перевірки.

Моніторингова група виявила, що в установі порушувалися права ув’язнених на охорону здоров’я та медичну допомогу. Засуджені та ув’язнені, які прибувають до слідчого ізолятора, не проходять санітарну обробку, через що медичні працівники не контролюють стан їхнього здоров’я під час утримання в установі. Крім того, в’язні, які направляються з різних областей України для розгляду справ в судах міста Києва та проведення судово-психіатричної експертизи, утримуються в Київському слідчому ізоляторі без первинного медичного огляду, а стан їхнього здоров’я під час утримання в установі не контролюється.

Рентгенологічний кабінет ізолятора утримується в незадовільному санітарно-технічному стані – стіни покриті цвіллю, відсутня вода, каналізація практично не працює. Обладнання в кабінеті застаріле, рентгенологічний і флюорографічний апарати не працюють, в результаті чого відсутня можливість обстеження ув'язнених.

"Так під час візиту було виявлено 20 в’язнів, які перебували в контакті з хворими на туберкульоз та яким протягом тривалого часу не було проведено дослідження, що свідчить про неналежне надання медичної допомоги та недотримання вимог інфекційного контролю за туберкульозом", - повідомляє Секретаріат омбудсмена.

"Встановлено, що внаслідок постійного порушення в установі вимог щодо роздільного тримання, серед в’язнів наявні конфлікти, які можуть призвести до тяжких наслідків, наприклад, масових заворушень", - наголошується за підсумками перевірки.

Звіт про результати моніторингового візиту буде направлено до Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА