16:17 19.01.2020

Іран досліджує "чорний ящик" збитого українського авіалайнера самостійно і передасть його Україні, тільки якщо не зможе розшифрувати сам

3 хв читати
Іран досліджує "чорний ящик" збитого українського авіалайнера самостійно і передасть його Україні, тільки якщо не зможе розшифрувати сам

Голова комісії з розслідування авіаційних подій організації цивільної авіації Ірану Хасан Резаїфар заявляє, що наразі "чорний ящик" збитого під Тегераном літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" вивчають іранські експерти і Україні або Франції його нададуть лише в тому разі, якщо спроби розшифровки будуть безуспішними.

Таким чином він спростував повідомлення про те, що "чорні ящики" літака розслідують в Україні. "Ми намагаємося прочитати чорні ящики тут, в Ірані, в іншому разі ми можемо обрати Україну і Францію, але поки що не ухвалено рішення відправити їх в іншу країну", - сказав Резаїфар в інтерв'ю агентству IRNA.

Водночас видання зазначає, що раніше Резаїфар заявляв IRNA, що оскільки літак був сучасним Boeing 737, а Іран не має технологій для зчитування його "чорного ящика", його відправлять до Франції, тому що є ризик його пошкодження в процесі відновлення.

Раніше інформаційне агентство Tasnim повідомило з посиланням на Резаїфара, що Іран передасть Україні бортові самописці літака, і вже в Києві "чорні ящики" обстежить міжнародна команда експертів. Очікується, що в роботі візьмуть участь експерти з Франції, Канади та США.

Як повідомлялося, пасажирський літак МАУ Boeing 737-800, авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, розбився поблизу міжнародного аеропорту ім. імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту рано вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них дев'ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, чотири - Афганістану, по три - ФРН і Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що Boeing помилково збили іранські військові. Пізніше Командувач аерокосмічних сил Корпусу Вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Президент України Володимир Зеленський у зверненні до українського народу 11 січня повідомив про домовленість з президентом Ірану Хассаном Рухані про те, що ніхто "не відкрутиться" під час визначення винних за катастрофу збитого в Тегерані 8 січня українського літака, про початок спільної роботи з розшифровки двох "чорних ящиків" і запевнив, що українська держава надасть фінансову допомогу сім'ям загиблих і допоможе отримати компенсації від Ірану, перевізника і страхових компаній.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що спільна група експертів з Канади, України та Ірану отримає доступ до бортових самописців "на місці", після чого іранська сторона готова окремо передати їх Україні. Українська сторона у свою чергу наполягає на передання "чорних ящиків" Україні негайно, щоб забезпечити незалежність і об'єктивність розслідування.

17 січня Офіс генпрокурора України повторно звернувся до Ірану з вимогою передати "чорні ящики" в Київ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА