13:00 20.01.2020

За рік ультраправі вчинили 137 актів насильства - результати моніторингу

2 хв читати

У період із 14 жовтня 2018 року до 14 жовтня 2019 року представники націоналістичних і ультраправих організацій здійснили 137 актів насильства або конфронтації щодо майна, журналістів, політиків та активістів, заявила організатор моніторингу "Конфронтації та насильство ультраправих", соціолог Оксана Дутчак.

"З 14 жовтня 2018 року до 14 жовтня 2019 року було зафіксовано 137 випадків. Із них 48 - це конфронтація, 89 - це насильство з боку ультраправих, спрямоване проти людей або майна", - розповіла Дутчак у понеділок на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна".

Моніторинг здійснювала громадська організація Інститут "Республіка" за підтримки Фонду Рози Люксембург в Україні. Його основою стали матеріали про акти насильства або конфронтації з боку ультраправих організацій і рухів, оприлюднені в ЗМІ та соціальних мережах.

"За зазначений період найбільшу кількість актів насильства і конфронтації вчинили представники організацій С14 та "Національний корпус". За участю С14 було зафіксовано 40 випадків, серед яких 25 нападів насильницького характеру, з них десять проти людей. За "Національним корпусом" помічені 30 епізодів, 21 - насильницького характеру, з них 15 проти людей", - зазначає організатор моніторингу.

Жертвами насильницьких дій націоналістів, як повідомляється в результатах моніторингу, найчастіше були феміністичні або ЛГБТ-активісти, політики та політичні партії, представники державних або силових структур, а також журналісти.

Автори дослідження вважають, що в Україні є системна проблема з ультраправим насильством, яку породжує бездіяльність, а часом і потурання правоохоронної системи. Вони вимагають від неї проведення ретельного розслідування випадків насильства на ґрунті ненависті, а також гарантій забезпечення прав громадян на мирні зібрання, свободу слова та безпеку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА