12:06 21.01.2020

Голова Ради НБУ закликає до конструктивного діалогу між державою та екс-власниками ПриватБанку

2 хв читати
Голова Ради НБУ закликає до конструктивного діалогу між державою та екс-власниками ПриватБанку

Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин закликає до конструктивного діалогу між державою та колишніми власниками ПриватБанку (Київ).

"Це питання або судових рішень, або інших процедур - усе залежить від того, що він (екс-акціонер ПриватБанку Ігор Коломойський - ІФ) запропонує державі і яку тактику виберуть теперішні власники банку. Це питання ділових конструктивних переговорів колишніх і теперішніх власників, я закликаю до конструктивного діалогу", - повідомив він в інтерв'ю ресурсу "Главком", відповідаючи на запитання про можливість повернення ПриватБанку Коломойському.

За словами голови Ради НБУ, запланований владою продаж ПриватБанку, у разі недосягнення мирової угоди, відбудеться за три-п'ять років - після завершення судових процесів.

На думку Данилишина, причиною націоналізації ПриватБанку був ризик економіко-політичного характеру, тоді як власники фінустанови діяли більш ініціативно, інноваційно та перспективно порівняно з іншими керівниками банків.

Водночас голова Ради НБУ розкритикував методи проведення "очищення" банківської системи центробанком, зокрема у зв'язку з тим, що регулятор не мав чіткої програми реформування банківського сектору. На його думку, це зумовило значну невизначеність у діяльності банківського та реального секторів і населення.

"Недостатньо обґрунтованими були рішення Нацбанку стосовно виведення з ринку платоспроможних банків, зокрема спостерігалися ознаки застосування різних підходів під час проведення "очищення" банківської системи. Не повною мірою враховані як потреби розвитку економіки, так і характер розвитку банківської системи, а також вплив воєнного конфлікту на економіку", - додав Данилишин.

За його словами, доказом цього є 25 позовів із вимогою скасування рішення правління НБУ про ліквідацію 23 банків.

"Наразі Верховний Суд розглядає сім справ, в одній з яких винесено остаточне рішення на користь позивачів", - зазначив він.

Данилишин вважає, що ліквідація більш ніж половини банківської системи призвела до появи нової системної проблеми - погіршення структури банківського ринку, зокрема до зростання концентрації іноземного капіталу і зниження рівня конкуренції на банківському ринку.

"Несвоєчасна та невиважена реакція Нацбанку у 2014-2016 роках не сприяла вирішенню проблем, а спровокувала затяжну ланцюгову реакцію зі зворотними зв'язками, що призвела до поглиблення кризи і зростання соціально-політичних ризиків", - додав голова Ради НБУ.

Він зазначив, що після "очищення" ліквідовані банки передавали у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), і на 1 червня 2019 року віг затвердив акцептованих вимог кредиторів банків у сумі 271,7 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА