16:30 21.01.2020

Дозвіл на виїзд Микитася за кордон було скасовано - джерело

3 хв читати
Дозвіл на виїзд Микитася за кордон було скасовано - джерело

Дозвіл на виїзд для лікування за кордон колишньому президенту корпорації "Укрбуд", екс-народному депутату Максиму Микитасю скасував керівник САП Назар Холодницький, тому Микитася було знято з рейсу під час спроби залишити Україну, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в правоохоронних органах.

"Дозвіл на виїзд підписав заступник керівника САП Максим Грищук. Після того як Офіс генпрокурора дізнався про це рішення, генеральний прокурор зателефонував Холодницькому, після чого той скасував дозвіл на виїзд", - розповів співрозмовник агентства.

20 січня у Державній прикордонній службі України підтвердили, що Микитася у понеділок було знято з рейсу в аеропорту "Бориспіль" під час спроби виїхати з України.

"Можу підтвердити, що ситуація з цим громадянином (Максимом Микитасем - ІФ) в аеропорту "Бориспіль" дійсно мала місце. Він намагався вилетіти з України. Але детальнішої інформації повідомити не можемо, оскільки вона більше стосується діяльності інших правоохоронних органів", - розповів агентству "Інтерфакс-Україна" речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко.

Водночас, згідно з текстом листа Офісу генерального прокурора, копію якого має агентство "Інтерфакс-Україна", Микитась мав дозвіл Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на виїзд до Великої Британії для лікування.

"Ваше звернення щодо надання дозволу на виїзд за межі території України для проведення лікування розглянуто. Спеціалізована антикорупційна прокуратура не заперечує проти вашого виїзду, а саме до Великої Британії в період із 20.01.2020 до 24.01.2020 для проведення лікування", - йдеться у відповіді першого заступника керівника САП Максима Грищука на ім'я Микитася.

Із тексту документа випливає, що прокуратура на цей період надала Микитасю документи для виїзду за кордон та зобов'язала повернути їх слідству до 25 січня 2020 року.

2 жовтня Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили про підозру в заволодінні майном Національної гвардії України на суму понад 81 млн грн колишньому нардепу Микитасю. Його дії кваліфіковані за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України.

Слідство встановило, що екс-нардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екс-командувачем Нацгвардії, генеральним директором компанії-забудовника, приватним оцінювачем та іншими особами, організував корупційну схему із заволодінням нерухомістю Нацгвардії.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (далі реорганізовано в ГУ Нацгвардії України) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали побудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

У 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро "Червоний хутір").

У НАБУ наголосили, що вартість "цих квартир, як встановила проведена в рамках досудового розслідування експертиза, на 81635448 грн менша за ту, в яку оцінено квартири, що їх мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей".

У травні 2019 року про підозру у скоєнні злочину було повідомлено екс-командувачу Нацгвардії, гендиректору компанії-забудовника та оцінювачу. В липні коло підозрюваних поповнилося виконавчим директором зазначеної компанії.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ здійснюють з грудня 2017 року.

4 жовтня ВАКС обрав екс-нардепу Микитасю запобіжний захід у вигляді застави у 5,5 млн грн.

22 жовтня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) змінив запобіжний захід для Микитася. Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави 80 млн грн до 14 листопада. 25 жовтня за Микитася внесли заставу у розмірі 80 млн грн. Нині колишній парламентар на волі, але зобов'язаний носити електронний браслет.

Захист екс-нардепа подав клопотання на зобов'язання носіння їхнім підзахисним браслета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА