15:24 22.01.2020

Кернес доручив підготувати проект рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка на честь маршала Жукова

3 хв читати
Кернес доручив підготувати проект рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка на честь маршала Жукова

 Питання про перейменування проспекту Петра Григоренка у Харкові та присвоєння йому імені радянського маршала Георгія Жукова знову буде винесено на сесії Харківської міськради.

"Відділу з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Харківської міської ради... спільно з Юридичним департаментом Харківської міської ради... підготувати проект рішення Харківської міської ради щодо розгляду подання до Харківської міської ради та зміни назви (перейменування) об'єкта топоніміки проспекту Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова у Харкові", - йдеться в розпорядженні міського голови Харкова Геннадія Кернеса від 20 січня, текст якого розміщено на офіційному сайті міськради.

Відповідно до документа, відділ з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища має підготувати проект подання до міськради про перейменування проспекту Григоренка, інформаційну довідку про Жукова, а також узагальнити зауваження та пропозиції, що надійшли під час громадського обговорення, а департамент житлового господарства міськради та адміністрації Немишлянського і Слобідського районів міста - підготувати розрахунки та кошторис витрат, пов'язаних зі зміною назви проспекту.

Контроль над виконанням розпорядження покладено на першого заступника міського голови Ігоря Терехова.

Як повідомлялося, в листопаді Харківська міськрада оголосила про проведення у формі електронної консультації громадського обговорення з питання перейменування проспекту, який наразі називається на честь генерал-майора збройних сил СРСР, правозахисника, одного з засновників Української Гельсінської групи Петра Григоренка, та присвоєння йому імені радянського маршала Жукова.

Згідно зі статистикою, розміщеною на сайті міськради 19 грудня 2019 року, пропозицію присвоїти проспекту ім'я Жукова підтримали 67% тих, хто проголосував, проти висловилися 33%.

Раніше, у травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м. Харкова" у рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Воно, зокрема, передбачало перейменуванні станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту - на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, який виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради було зареєстровано електронну петицію з вимогою повернути проспекту і станції метро ім'я маршала Жукова. 19 червня Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я маршала Жукова. На підтримку такого рішення проголосували 59 депутатів, проти - 13.

Того самого дня за пропозицією віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка Кабінет Міністрів ініціював перевірку законності рішення Харківської міськради. 20 червня поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

5 вересня Харківський окружний адміністративний суд задовольнив адміністративний позов, поданий депутатом міськради Ігорем Черняком, депутатом облради Дмитром Булахом, депутатом Верховної Ради VIII скликання Андрієм Білецьким, а також Харківською терорганізацією "Блок Петра Порошенка "Солідарність", Харківською облорганізацією "ВО "Свобода" і політичною партією "Демократична сокира" і скасував рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова.

У мотивувальній частині документа зазначено, що під час ухвалення рішення міськради було порушено процедуру. Зокрема, не було проведено громадське обговорення запропонованого перейменування проспекту. Крім того, міськрада не надала суду доказів того, що проект рішення було оприлюднено не пізніше ніж за 20 днів до проведення сесії, як того вимагає законодавство.

Харківська міськрада подала апеляцію.

8 листопада Другий апеляційний адміністративний суд підтвердив незаконність повернення імені маршала Жукова проспекту Григоренка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА