16:47 22.01.2020

Молдова відмовила в екстрадиції бізнесмена Платона до України або Росії

2 хв читати
Молдова відмовила в екстрадиції бізнесмена Платона до України або Росії

 Генеральна прокуратура Молдови відмовила в екстрадиції засудженого в республіці бізнесмена В'ячеслава Платона до України або до Росії, повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі відомства в середу.

"Генеральна прокуратура (ГП) Молдови поінформувала компетентні органи України та Росії про неможливість задовольнити прохання про повернення підсудного В'ячеслава Платона на територію України і, відповідно, до Російської Федерації", - наголошується в повідомленні.

Прес-служба уточнила, що раніше на адресу генпрокуратури Молдови надійшли відповідні запити від українських і російських відомств.

"Платон є громадянином Молдови, засуджений за низкою справ, відбуває покарання в пенітенціарному закладі закритого типу, а його кримінальне переслідування триває. Його не може бути передано іншим країнам, тому що порушаться терміни розумного терміну розслідування і може бути ущемлено права й інтереси потерпілих", - наголосила генпрокуратура Молдови.

У відомстві нагадали, що 10 грудня 2019 року генеральний прокурор України звернувся з проханням про повернення Платона до України, щоб виконати правові процедури, які стосуються ухвалення остаточного рішення щодо запиту Молдови про його екстрадицію. 11 грудня 2019 року запит із проханням про видачу обвинуваченого для притягнення до кримінальної відповідальності за серію тяжких злочинів, скоєних на території РФ направила генеральна прокуратура Росії.

Як раніше повідомлялося, відомий у Молдові бізнесмен, акціонер декількох банків і страхових компаній Платон був затриманий 25 липня 2016 року в Києві співробітниками СБУ України і екстрадований до Молдови. У Кишиневі його звинуватили в причетності до крадіжки грошей із Banca de economii ("Ощадний банк Молдови"), одержанні й неповерненні кредитів на 800 млн леїв (майже $20 млн). У квітні 2017 року його було засуджено на 18 років тюремного ув'язнення. У грудні 2017 року Платон отримав ще 12 років за причетність "до розкрадань активів трьох страхових компаній на суму майже $15 млн". За сукупністю, він відбуває термін у 25 років тюремного ув'язнення, залишаючись весь цей час у слідчому ізоляторі №13, відомому найсуворішими умовами тримання під арештом.

Платона також називають причетним до відмивання через три молдавських банки $22 млрд із Росії в рамках так званої справи ландромат. У РФ щодо нього ведеться кримінальне розслідування.

У серпні 2019 року Тверський суд Москви ухвалив рішення про заочний арешт Платона, обвинуваченого у справі колишнього лідера Демократичної партії Молдови Володимира Плахотнюка. За версією російських слідчих, Платон і Плахотнюк розробили схему незаконного виведення з Росії більше ніж 37 млрд рублів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА