18:02 23.01.2020

Україна впала в рейтингу сприйняття корупції - Transparency International

3 хв читати
Україна впала в рейтингу сприйняття корупції - Transparency International

Дослідження Індексу сприйняття корупції в Україні засвідчили падіння показника на 2 пункти, через що країна опустилася на 126-те місце у світовому рейтингу і зупинилася на рівні 2017 року, зазначає у своєму звіті "Трансперенсі Інтернешнл".

"CPI (Індекс сприйняття корупції - ІФ) враховує дослідження за останні два роки. З початку 2017 року в Україні фактично відбувалося згортання реформ і боротьби з корупцією. Влада дедалі активніше намагалася обмежити незалежність антикорупційних органів, затягувала запуск Вищого антикорупційного суду, створювала штучні законодавчі обмеження. Що говорити про політичну заангажованість тодішнього НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції - ІФ) і провальну судову реформу. (...) Останні кілька років влада проігнорувала більшість рекомендацій, а деякі з них були критично важливими", - зазначив виконавчий директор "ТІ Україна" Андрій Боровик.

Тепер Україна з 30 балами посідає 126-те місце з 180 країн. Поруч у рейтингу - Киргизстан, Азербайджан і Джибуті.

Україна серед сусідів випереджає Росію, яка не змінила своїх позицій (28 балів, 137-ме місце). Серед сусідів лідирує Польща (58 балів, 41-ше місце) і Словаччина (50 балів, 59-те місце). Білорусь додала один пункт і тепер має 45 балів і 66-те місце. Також цього року спостерігається зниження індексу в інших сусідів України: Румунія - мінус 3 бали, Угорщина - падіння на 2, Молдова - на 1.

Лідери за показником CPI суттєво не змінилися. На першому місці - Нова Зеландія і Данія, які набрали по 87 балів. Примітно, що 8 із 10 країн у першій десятці - представниці Західної та Північної Європи. У кінці списку опинилися Сомалі (9), Південний Судан (12) і Сирія (13).

У звіті українського відділення "Трансперенсі Інтернешнл" зазначено, що на початку 2019 року організація надала перелік із 12 рекомендацій, які могли б покращити показники України в Індексі сприйняття корупції. Станом на момент випуску звіту влада виконала шість із них. Це зняття монополії Служби безпеки на прослуховування, скасування декларування доходів для антикорупціонерів, перезапуск НАЗК, ухвалення нового закону "Про публічні закупівлі", можливість приватизації понад 500 держкомпаній через майданчик ProZorro і збільшення кількості наглядових рад на держпідприємствах. У звіті зазначено, що більшість цих змін припала на останній квартал 2019 року.

З невирішених проблем, на думку аналітиків "ТІ", залишаються питання зміни системи суддівського самоврядування, позбавлення Національної поліції та Служби безпеки повноважень у сфері боротьби з економічними злочинами, відновлення довіри до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, забезпечення ефективної роботи реєстру бенефіціарів, посилення контролю за фінансуванням політичних партій і забезпечення розслідування нападів на антикорупційних активістів.

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) - показник, який з 1995 року розраховує міжнародна організація "Трансперенсі Інтернешнл". Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних організацій і дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використано дев’ять джерел.

Ключовим показником індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупції майже немає в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА