20:21 23.01.2020

УГСПЛ презентувала звіт про вплив війни на Донбасі на працівників секс-індустрії

3 хв читати

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ - ІФ) представила звіт про вплив збройного конфлікту на Донбасі на жінок, що працюють у сфері надання сексуальних послуг за гроші.

"Абсолютна більшість респонденток - це 93% - займалися секс-працею ще до початку збройного конфлікту в березні 2014 року. Серед опитаних лише троє учасників відповіли, що почали займатися секс-працею після початку конфлікту через безпосередній вплив соціально-економічної ситуації, погіршення умов життя, брак грошей, фінансові труднощі", - заявила аналітик Центру документування УГСПЛ Юлія Павлик.

Вона розповіла, що дані дослідження було зібрано в січні-лютому 2019 року в містах на підконтрольній українській владі території. Було опитано секс-працівників Маріуполя, Слов'янська, Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного та Краматорська. Опитування, участь в якому взяла 61 респондентка віком від 21 до 48 років, здійснювали представники благодійної організації "Легалайф-Україна". Стаж роботи учасників дослідження в цій сфері становить від 3,5 до 25 років.

"Ми ставили припущення про наявність суттєвого впливу збройного конфлікту на цих жінок. І, за отриманими даними, це припущення не підтвердилося. Але ми вважаємо, що зібрані дані з об'єктивних причин, як-от складно доступна вибірка, стигматизована тема тощо, не відобразили картини повною мірою", - сказала Павлик.

Окрім впливу чинника війни на стан сфери секс-послуг на Донбасі, заміряли також рівень доходу, задоволеність роботою та наявність насильства в житті респондентів.

Свій дохід представниці сфери переважно характеризують на рівні мінімальної заробітної плати: від 3 до 5 тис. грн у 30% опитаних, 23% зазначили суму від 5 до 7 тис. грн; дохід від 7 до 11 тис. грн і вище назвали 20% та 11% відповідно. Водночас 8% учасників опитування зазначили, що їхній рівень доходу - 1,5-3 тис. грн, а 5% зазначили, що мають менше ніж 1,5 тис. грн.

Серед проблем, які на сьогодні найбільше турбують респонденток, перше місце посідають "матеріальні труднощі". Ще представників секс-індустрії хвилює наявність боргів, страх заразитися вірусними захворюваннями, порушення адміністративних справ, самотність, брак любові.

"Як правило, опитані надають секс-послуги цивільним клієнтам у пунктах проживання, трохи рідше - в сусідньому населеному пункті. Значно менша кількість респонденток надає свої послуги "клієнтам-комбатантам" у так званих вахтових виїздах. У населених пунктах на підконтрольній території України - 19,7%, у населених пунктах "сірої" зони - 8,2% і лише 1,6% надають послуги "клієнтам-комбатантам" на непідконтрольній території", - розповіла аналітик УГСПЛ.

Вона додала, що середня регулярність згаданих "вахтових виїздів" - один-два рази на місяць, і більшість робить це самостійно, лише одиниці вдаються до послуг посередників або допомоги третіх осіб із метою організації виїзду.

"Мотивом вибору цієї форми організації власної роботи, ймовірно, є високий рівень заробітку. Усі респондентки, що практикують "вахтові виїзди", вважають, що рівень оплати в них вищий. Не набагато вищий - за оцінкою 56% і значно вищий - за оцінкою 44%", - зазначила Юлія Павлик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА