13:35 24.01.2020

Держава захищатиме професійних журналістів, які працюють за стандартами, - заступник міністра Максимчук

2 хв читати
Держава захищатиме професійних журналістів, які працюють за стандартами, - заступник міністра Максимчук

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту України Анатолій Максимчук заявив, що, згідно із законопроектом про протидію дезінформації, держава надаватиме захист лише тим журналістам, які дотримуються професійних стандартів діяльності.

"Це наша позиція, знову-таки, вона дискутуватиметься зі спільнотою. Наша позиція дуже проста - професійний журналіст, який працює за стандартами, має бути захищений державою. Держава не обмежує в занятті журналістською діяльністю ... і вона не може обмежувати. Але захист держави - це наша ініціатива - надаватиметься лише професійним журналістам, які працюють за стандартами, які ризикують", - сказав він на конференції "Саморегулювання ЗМІ VS Регулювання" у Києві у п'ятницю, коментуючи те, що законопроект гарантує захист тільки для членів Асоціації професійних журналістів України.

Він назвав перевагою цього законопроекту те, що "розпочалася дуже активна, велика дискусія на ті теми, які з якихось різних причин не обговорювалися або обговорювалися в дуже вузьких колах".

"Мета цієї публічної дискусії - збагатити цей текст, доопрацювати, оскільки, я наголошую, все-таки він опублікований саме в такому форматі, для того, щоб розпочати публічний діалог і знайти саме ті інструменти, які необхідні", - зазначив заступник міністра.

Водночас недоліком документа, за його словами, є те, що вже стосовно цього законопроекту з'явилося дуже багато дезінформації.

"Тобто перекручування, маніпуляцій, і ми зараз готуємо такий чудовий кейс, називається "дезінформація про закон про протидію дезінформації", - сказав Максимчук.

Також він наголосив, що завдання держави полягає в тому, щоб створити певну рамку, умови, а далі змістом наповнюватиме цю рамку саме журналістська спільнота.

"Передбачається, що саме журналістська спільнота почне сама захищати свої права відповідно до того інструментарію, який надається", - пояснив він.

Крім того, Максимчук нагадав, що міністерство надає місяць на обговорення цього законопроекту, і 28 січня відбудеться перший стратегічний діалог зі стейкхолдерами, "де саме й буде визначено кожну больову точку в цьому проекті, кожну дискусійну норму, яка може бути використана на шкоду свободі слова, і, власне, знайдено спосіб, як вирішити питання, але так, щоб передбачити певні запобіжники для цього".

Як повідомлялося, Міністерство культури, молоді та спорту України опублікувало проект закону про протидію дезінформації. Зокрема, в ньому зазначено: "Журналісти, які не є членами асоціації, журналісти, членство в асоціації яких призупинено або припинено, та іноземні журналісти не обмежені в правах збирати, отримувати та поширювати інформацію, проте не користуються гарантіями, встановленими цим законом для професійних журналістів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА