14:08 27.01.2020

У Києві презентували книгу "Кримськотатарський національний рух у 1917-1920 роках", написану за архівами комуністичних спецслужб

2 хв читати
У Києві презентували книгу "Кримськотатарський національний рух у 1917-1920 роках", написану за архівами комуністичних спецслужб

У Києві презентували наукове видання "Кримськотатарський національний рух у 1917-1920 роках за архівами комуністичних спецслужб".

"Ці документи фактично зі справи "Міллі фірка" (політична партія кримських татар - ІФ)... Ми протягом останніх трьох років говоримо про століття Української революції, і нам здалося, що ми незаслужено забуваємо про Крим і про ті процеси, які там відбувалися сто років тому. Говорити про Українську революцію, про становлення української незалежної держави на початку ХХ століття не можна без того, щоб говорити про історію Криму", - сказав директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут на презентації цієї книги в понеділок у Києві.

Зазначається, що видання "Кримськотатарський національний рух у 1917-1920 рр. за архівами комуністичних спецслужб" містить раніше не відому або малодоступну для широкого загалу та фахівців інформацію про один із ключових періодів в історії корінного в Криму кримськотатарського народу - про національний рух у період воєн і революцій 1917-1920 років.

Книга складається з двох частин, історичного екскурсу та архівних документів. Також у виданні є документальні чекістські переклади чотирьох протоколів установчих зборів і першого національного парламенту кримських татар Курултаю (грудень 1917 року), які наразі розташовуються на території тимчасово окупованого Криму.

Над формуванням цього видання працювали науковий співробітник Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України Андрій Іванець і директор Галузевого держархіву СБУ Когут.

Тираж становить 1 тис. примірників. Крім того, всі оприлюднені в книзі документи також є в електронному форматі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, є загиблий

На Харківщині з-під завалів зруйнованої ворожими обстрілами госпбудівлі врятовано людину

Окупанти продовжують обстрілювати Дніпропетровську область, суботу оголошено Днем жалоби через жертви напередодні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА