12:34 28.01.2020

Перший заступник директора ДБР Бабіков заявляє, що не представляв інтереси Януковича

2 хв читати

Перший заступник директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олександр Бабіков стверджує, що не представляв інтереси екс-президента України Віктора Януковича, а як співробітник адвокатського об'єднання підписував технічні документи.

"Це питання (що Бабіков був адвокатом Януковича - ІФ) розкручують адвокати, усвідомлено маніпулюючи фактичними обставинами... Я його (Януковича - ІФ) інтереси не представляв, ніколи не був із ним знайомий", - сказав Бабіков на прес-конференції в Києві у понеділок.

За його словами, жодних угод з Януковичем про надання адвокатських послуг він не укладав.

При цьому Бабіков дав зрозуміти, що підписував деякі документи як представник адвокатського об'єднання. "Іноді виникає технічна необхідність підписати документи адвокату, який фактично перебуває в адвокатському об'єднанні", - сказав він.

Бабіков запевнив, що підрозділ, який здійснює розслідування "справ Майдану", курирує безпосередньо керівник ДБР, а він сам не має жодного процесуального стосунку та впливу на "справи Майдану".

Він також зазначив, що в ДБР не є керівником досудового розслідування.

Бабіков пояснив, що працював в адвокатському об'єднанні Aver Lex, яке надавало юридичний супровід у справі Януковича. У зв'язку з цим відразу після призначення на посаду в бюро він підготував рапорт на ім'я керівника ДБР з інформацією про кримінальні провадження, в яких він мав процесуальний статус або був представником будь-якої сторони, а також повідомив, що справи, так чи інакше пов'язані з роботою адвокатського об'єднання, не повинні до нього надходити.

Перший заступник директора ДБР наголосив, що це може бути передбачено в антикорупційному законодавстві.

"Крім того, я направив запит до НАЗК із проханням роз'яснити, які додаткові заходи необхідно вжити в цьому випадку", - сказав він.

"Мої функції не полягають у здійсненні процесуального керівництва, наданні вказівок або координації досудового розслідування... Будь-які мої дії, пов'язані з кримінальними провадженнями щодо подій 2013-2014 років, провадженнями, в яких мої колишні колеги здійснювали захист, є підставою для звільнення мене з посади ... Тому будь-який вплив неможливий", - підсумував Бабіков.

Як повідомлялося, Бабіков працював у юридичній фірмі Aver Lex, що займалася захистом Януковича.

2 січня керівником відділу з розслідування "справ Майдану" в Державному бюро розслідувань призначено Олександра Буряка, який раніше обіймав посаду заступника директора ДБР.

У п'ятницю, 24 січня, народні депутати з фракції "Європейська солідарність" прийшли до ДБР, щоб заявити керівництву бюро про неприпустимість призначення Бабікова першим заступником директора ДБР. Біля будівлі ДБР відбулася акція протесту з вимогою звільнити Бабікова з посади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА