12:35 30.01.2020

НАБУ затримало трьох осіб, які запропонували хабар у $5 млн голові ФДМ за призначення директора ОПЗ

3 хв читати
НАБУ затримало трьох осіб, які запропонували хабар у $5 млн голові ФДМ за призначення директора ОПЗ

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) під керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) затримали трьох осіб, які намагалися дати хабар розміром $5 млн чолі Фонду державного майна України (ФДМ) Дмитру Сенниченку.

"Слідство встановило, що восени 2019 року зазначені особи запропонували голові ФДМ $5 млн неправомірної вигоди в обмін на призначення на посаду директора ВАТ "Одеський припортовий завод", 99,5% акцій якого належать державі, наперед визначеної особи та сприяння у провадженні господарської діяльності з зазначеним підприємством", - повідомляє прес-служба САП.

Зазначається, що розслідування було розпочато в листопаді 2019 року за заявою голови ФДМ.

Зловмисників затримали безпосередньо після надання першої частини неправомірної вигоди розміром $50 тис.

Згідно з розміщеним САП і НАБУ відео, передбачалося після призначення директора Валерія відновити роботу ОПЗ за давальницькою схемою з компанією "ВЕК". "Чи готові за адмін.ресурс робити оплату 5 млн дол. США на рік", - ідеться в скані листування, ініційованого знайомим голови ФДМ Сергієм.

Власником приватних компаній правоохоронці називають Віталія, який, крім "ВЕК", згадує також компанію "Ніра".

Наразі вирішується питання про повідомлення про підозру за ст. 4 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі, яка займає особливо відповідальне становище) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 5 до 10 років із конфіскацією майна.

Як повідомлялося, ТОВ "Всеукраїнська Енерго Компанія" (ВЕК) виграла конкурс із використання потужностей ОПЗ для переробки газу в міндобрива на давальницьких умовах у грудні 2017 року. Однак 30 квітня 2018 року ОПЗ був повністю зупинений через порушення давальцем договору з "Укртрансгазом". Госпсуд Києва восени 2018 року зобов'язав "ВЕК" оплатити "Укртрансгазу" заборгованість на суму понад 400 млн грн.

Згідно з держреєстром, власниками "ВЕК" у рівних частках зазначеній Віталій Колесников і Зоя Пржедецька.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України від 24 січня погодив призначення виконувачем обов'язків голови правління ОПЗ власника торговельної марки "Два гуся" Миколи Синиці, який раніше очолював ДП "Українське державне аерогеодезичне підприємство".

ПАТ "Одеський припортовий завод" виробляє хімічну продукцію, а також здійснює перевалювання хімпродукції на морський транспорт. Державі в особі ФДМ належать 99,5667% акцій ОПЗ, 0,0021% - ТОВ "Конкорд Капітал", іншим акціонерам-фізичним особам - 0,4312%.

Після зупинення у квітні 2018 року ОПЗ простоював до серпня 2019 року, коли завод відновив роботу, відібравши за конкурсом нового давальця - ТОВ "Агро Газ Трейдинг" і запустивши один агрегат аміаку та два агрегати карбаміду. Цей договір у результаті продовження наприкінці минулого року діє до 30 квітня 2020 року.

ОПЗ називає роботу на давальницьких умовах єдиним можливим варіантом відновлення роботи в умовах провалу спроб приватизації та накопиченої заборгованості за газ перед НАК "Нафтогаз України", яка перевищує 1,5 млрд грн.

Сенниченко доручив наглядовій раді ОПЗ не пізніше ніж у середині січня 2020 року оголосити відкритий конкурс на постачальника газу для підприємства. За його словами, підготовка до приватизації ОПЗ триває згідно з графіком, який передбачає приватизаційний конкурс 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА