15:11 31.01.2020

Прокуратура АР Крим передала до МКС нові докази злочинів РФ на окупованому півострові

2 хв читати
Прокуратура АР Крим передала до МКС нові докази злочинів РФ на окупованому півострові

Прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з правозахисною організацією "Регіональний центр прав людини" направила сьоме повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС), в якому обґрунтовується відповідальність керівництва Російської Федерації за створення потоку внутрішньо переміщених осіб з окупованого півострова.

"Станом на кінець 2019 року кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб із Криму вже перевищила 42 895 осіб. Але, за неофіційними даними правозахисних організацій, кількість таких людей може становити 100 тисяч", - зазначив на прес-конференції у п'ятницю юрист Регіонального центру прав людини Віталій Набухотний.

Зокрема, автори повідомлення обґрунтовують відповідальність представників влади РФ за реалізацію політики "інтеграції" та створення атмосфери страху, яка змушує проукраїнське населення залишати півострів і поповнювати категорію внутрішньо переміщених осіб (ВПО) України. Під час роботи над повідомленням було проаналізовано понад 1000 протоколів допитів ВПО, які правоохоронні органи фіксували протягом останніх трьох років.

За словами правозахисників, тільки в "активній" фазі окупації можна виділити з десяток причин, які спонукали людей до переїзду з Криму. Серед них - тортури й викрадання активістів та організаторів мирних зібрань, незаконні обшуки й затримання, а також допити, які окупаційна влада називає "профілактичними бесідами".

Загалом автори повідомлення назвали близько 30 основних факторів у шести сферах громадського життя, які були наслідком політики "інтеграції" окупаційною владою півострова та створювали загальну атмосферу страху й тиску в Криму.

"У повідомленні також додано перелік посадових осіб РФ, більшою чи меншою мірою відповідальних за порушення прав людини в Криму. До розгляду Офісу прокурора МКС ми надали перелік із 14 представників найвищого державного керівництва Російської Федерації, які повинні відповідати за скоєні злочини", - повідомив прокурор АР Крим Ігор Поночовний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА