15:58 31.01.2020

РФ намагається витіснити з Криму проукраїнських громадян і замість них заселити півострів росіянами

2 хв читати
РФ намагається витіснити з Криму проукраїнських громадян і замість них заселити півострів росіянами

Політичне керівництво Російської Федерації та підконтрольна йому окупаційна адміністрація в Криму намагається репресивними заходами витіснити з півострова проукраїнськи налаштованих людей і заселити його населенням з інших регіонів РФ, заявив прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний.

"Кінцевою метою злочинів і утисків проти цивільного населення на півострові, які чинять представники Російської Федерації та окупаційної адміністрації в Криму, є повне витіснення будь-якого проукраїнського населення з Криму та заміщення його населенням з РФ", - сказав на прес-конференції у п'ятницю Поночовний.

За його словами, такі дії спрямовані на зміну демографічного складу півострова.

У зв'язку з політикою "колонізації" Криму російською владою і витісненням проукраїнськи налаштованих громадян із території півострова, прокуратура АР Крим направила вже сьомого листа до Міжнародного кримінального суду (МКС). Усі передані матеріали про дії окупаційної адміністрації та керівництва РФ стануть підставою для початку розслідування МКС, яке, як очікують у прокуратурі, може стартувати вже у 2020 році.

Раніше у п'ятницю юрист правозахисної організації "Регіональний центр прав людини" Віталій Набухотний повідомив, що прокуратура АРК спільно з Регіональним центром прав людини направила сьоме повідомлення до МКС, у якому обґрунтовується відповідальність керівництва Російської Федерації за створення потоку внутрішньо переміщених осіб з окупованого півострова.

"Станом на кінець 2019 року кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб із Криму вже перевищила 42 895 осіб. Але, за неофіційними даними правозахисних організацій, кількість таких людей може становити 100 тисяч", - зазначив на прес-конференції у п'ятницю юрист Регіонального центру прав людини Віталій Набухотний.

Зокрема, автори повідомлення обґрунтовують відповідальність представників влади РФ за реалізацію політики "інтеграції" та створення атмосфери страху, яка змушує проукраїнське населення залишати півострів і поповнювати категорію внутрішньо переміщених осіб (ВПО) України. Під час роботи над повідомленням було проаналізовано понад 1000 протоколів допитів ВПО, які правоохоронні органи фіксували протягом останніх трьох років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА