07:55 01.02.2020

Дитячий омбудсмен і заступник генпрокурора обговорили як поліпшити ситуацію з розслідуванням злочинів щодо дітей та захистом їх прав

2 хв читати

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба зустрівся з заступником Генерального прокурора Гюндузом Мамедовим, під час зустрічі обговорили проблеми розслідування злочинів стосовно дітей, повідомляється на офіційному сайті глави Української держави в п'ятницю ввечері.

"За останні роки кількість злочинів, жертвами яких стали неповнолітні, зросла. У 2019 році понад 5,4 тис. дітей постраждали в результаті кримінальних злочинів, при цьому тільки від зґвалтувань постраждало вдвічі більше дітей, ніж у 2018 році (148 осіб)", - йдеться в повідомленні.

За словами Мамедова, Офіс Генерального прокурора працює над повним перезавантаженням системи захисту прав дитини: від розробки Стратегії із впровадженням кращих світових практик - до реалізації пілотних проектів з медіації та превенції.

"При розгляді справ, що стосуються сексуального насильства над дитиною, вся увага правоохоронних органів зосереджена на доведенні злочину і покаранні. Водночас інтереси потерпілої дитини залишаються без уваги. Якщо дитина не має адвоката, а батьки не інформовані в правовій сфері, вони не можуть належним чином відстояти інтереси дитини. Обов'язок держави - максимально захистити дитину під час розгляду справи, не допустити повторного травмування", - зазначив дитячий омбудсмен.

Кулеба також підкреслив, що в судовій системі необхідно створити спеціалізований інститут суддів, слідчих, прокурорів і адвокатів, які будуть працювати саме з дітьми.

Сторони домовилися про спільну реалізацію найближчим часом пілотного проекту в Києві і Київській області за принципом американського Children's Justice Centre. Його суть полягає в тому, що дитину, яка була жертвою, опитують лише один раз на стадії досудового розслідування під відеозапис. Допит проводить спеціально підготовлений слідчий суддя, здійснюється обов'язковий психологічний супровід. Процес відбувається у невимушеній обстановці без психологічного тиску.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Удар окупантів по Балаклії спрямований на велику кількість жертв серед цивільних

Уже десятеро поранених унаслідок ворожого обстрілу Балаклії

Двоє ворожих агентів отримали 15 років ув'язнення за наведення ракет по військовій та медичній інфраструктурі Херсона

Росіяни обстріляли 12 громад у прикордонні Сумської області

Побратимські відносини встановили Львівщина та Каліфорнія

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА