19:49 01.02.2020

Командувач ВМС України повідомив про завершення балістичної експертизи катера "Бердянськ"

2 хв читати
Командувач ВМС України повідомив про завершення балістичної експертизи катера "Бердянськ"

Завершилася балістична експертиза малого броньованого артилерійського катера (МБАК) "Бердянськ", повернутого після захоплення Росією в листопаді 2019 року.

Про це повідомив командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко, передає "Радіо Свобода". Він уточнив, що саме "Бердянськ" був обстріляний російськими військовими під час захоплення в Керченській протоці в 2018 році.

Зазначається, що з катера були зняті фрагменти броні, а також вилучені залишки осколків і снарядів, які стануть доказами агресивних та протиправних дій РФ.

"Інший МБАК ("Нікополь"- ред.) і буксир "Яни Капу" ми зможемо відремонтувати власними силами. Незабаром кораблі будуть на судноремонтному заводі", - уточнив Воронченко.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня ухвалив, що Росія повинна звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч.3 ст.322 КК РФ). Вони повернулися до України 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення України і РФ утримуваних осіб.

17 листопада українські судна в супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі в бік Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні.

20 листопада командувач Військово-морськими силами України адмірал Ігор Воронченко заявив, що повернуті кораблі - не на ходу, росіяни їх "угробили". "Росіяни їх угробили: познімали навіть плафони, розетки і унітази", - сказав Воронченко.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ проаналізує стан трьох повернутих Росією кораблів ВМС України і обов'язково звернеться до РФ, щоб було повернуто те, чого на них не вистачає.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА