11:22 03.02.2020

Гран-прі на американському кінофестивалі Sundance здобув український документальний фільм про війну на Донбасі

2 хв читати
Гран-прі на американському кінофестивалі Sundance здобув український документальний фільм про війну на Донбасі

Український режисер Ірина Цілик отримала нагороду за найкращу режисуру документального фільму на американському фестивалі незалежного кіно Sundance Film Festival.

Як повідомляється на сторінці Українській кіноакадемії у Facebook, нагороду отримано за фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" (англ. The Earth Is Blue As an Orange!).

У фільмі йдеться про родину, яка живе в Красногорівці Донецької області, у так званій червоній зоні на Донбасі, де військові дії тривають уже шостий рік. Головна героїня сама виховує чотирьох дітей. Незважаючи на невпинні обстріли сім'я дуже дружна і життєрадісна, у мами і дітей різні захоплення, вони грають на різних музичних інструментах і знімають самостійно фільми про своє життя під час війни.

Зйомки відбувалися у 2017-2019 роках у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області, а також у Києві. Назву фільму взято з вірша французького поета Поля Елюара.

За інформацією на сайті Держкіно, стрічка, яка була повнометражним дебютом Цілик, стала одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно, сума державної фінансової підтримки сягнула 2 млн 728,2 тис. грн (48,3% від загальної вартості випуску фільму).

Колишній політичний в'язень, український режисер Олег Сенцов, розповідаючи про фільм, написав у Facebook: "Тема занадто серйозна, щоб ставитися до неї поверхнево". "Люди там живуть, виховують дітей і намагаються самі знімати кіно. Якраз ось цей контраст між справжнім і природним фільмом, який знімає професійний режисер, і наївними першими пробами аматорів дає особливе відчуття щирості. Радісно бачити, як розвивається наше документальне кіно і з'являється нова плеяда молодих талановитих авторів", - додав він.

Письменниця Оксана Забужко на своїй сторінці у Facebook зазначила, що Sundance - "чи не найпрестижніший у світі фестиваль незалежного кіно", і нагорода в ньому - "це вже круто до неймовірності й привід тішитися за українське кіно... та ще й за фільм про нинішню війну, то вже щось геть із розряду чарівних казок!". Вона привітала Цілик із перемогою і додала: "Ви довели, що земля таки блакитна. Ніби апельсин".

Кінофестиваль Sundance відбувається щорічно наприкінці січня з 1985 року. Його організатором став заснований в 1981 році для створення умов становлення незалежного американського кіно Sundance Institute - некомерційна організація, яка відкриває, розвиває та підтримує незалежних кіно- і театральних художників з усього світу, а також представляє їхні нові роботи громадськості.

Серед конкурсних категорій фестивалю - "Драматичний фільм", "Документальний фільм", "Короткометражний фільм"; у кожній із категорій є незалежна програма "Світове кіно". У кожній із них один фільм отримує гран-прі і ще один-два удостоюються спеціального призу журі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА