14:26 04.02.2020

Верховний Суд повернув Трубі його позов до Зеленського і ДБР

3 хв читати
Верховний Суд повернув Трубі його позов до Зеленського і ДБР

Верховний Суд повернув екс-директору Державного бюро розслідувань Роману Трубі його позов до президента Володимира Зеленського про визнання протиправним його звільнення.

Згідно з оприлюдненою в Єдиному державному реєстрі судових рішень ухвалою Верховного Суду від 30 січня 2020 року за підписом судді Ольги Кашпур суд постановив: "Позовну заяву ОСОБА_1, подану адвокатом Медведем Василем Осиповичем, до президента Зеленського, Державного бюро розслідувань про визнання протиправним і нечинним указу, визнання протиправним і скасування наказу, поновлення на роботі повернути позивачеві з усіма доданими до неї документами".

У рішенні також зазначено, що "27 січня 2020 року до Верховного Суду як суду першої інстанції надійшла позовна заява ОСОБА_1, подана адвокатом Медведем Василем Осиповичем, до президента України Зеленського, Державного бюро розслідувань про: визнання протиправним і нечинним указу президента України від 27 грудня 2019 року №960/2019 "Про звільнення Р.Труби з посади директора Державного бюро розслідувань"; визнання протиправним і скасування наказу Державного бюро розслідувань від 28 грудня 2019 року №532-ос "Про припинення повноважень директора Державного бюро розслідувань"; поновлення ОСОБА_1 на посаді директора Державного бюро розслідувань".

Верховний Суд повернув позов Труби, оскільки в ньому були об'єднані позовні вимоги, частина яких підсудна Верховному Суду як суду першої інстанції, а друга (позов до ДБР) - Окружному адміністративному суду міста Києва.

У рішенні зазначено, що повернення позовної заяви не позбавляє позивача права на повторне звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом. А рішення Верховного Суду може бути оскаржене у Великій палаті Верховного Суду протягом 15 днів з дня його ухвалення і набуває чинності після його перегляду в апеляційному порядку або після закінчення терміну на апеляційне оскарження.

Як повідомлялося, 24 грудня 2019 року Зеленський підписав закон, що посилює повноваження директора ДБР і дозволяє переводити слідчих прокуратури та прокурорів, які розслідували "справи Майдану", до ДБР без обов'язкового проведення конкурсу. Верховна Рада ухвалила цей закон 3 грудня. У зв'язку зі значною зміною повноважень директора ДБР від дня набуття чинності законопроектом припиняються повноваження голови ДБР Труби і його заступників і розпочинається процес перезапуску органу.

27 грудня Зеленський звільнив Трубу з посади директора ДБР і призначив виконувачем обов’язків директора відомства Ірину Венедіктову, яка на той час була народним депутатом фракції "Слуга народу" й очолювала комітет Верховної Ради з питань правової політики.

27 січня Труба подав позов до Верховного Cуду про визнання незаконним указу президента про дострокове припинення повноважень директора ДБР. Він також заявив, що його зняття з посади було політичним рішенням, яке з'явилося в результаті реалізації сценаріїв різних груп", і вважає, що "дострокове припинення повноважень на посаді директора має отримати, окрім політичної, правову оцінку".

Касаційний адміністративний суд 27 січня прийняв до розгляду позовну заяву Труби "про визнання протиправним і нечинним указу, визнання протиправним і скасування указу, поновлення на роботі", відповідачем значиться президент України Володимир Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА