15:03 05.02.2020

Держава має втрутитися, якщо батьки хочуть обрати для дитини образливе або зневажливе ім'я - дитячий омбудсмен

2 хв читати

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба вважає, що батьки не можуть давати дитині ім'я, яке в подальшому може призвести до цькування.

"Батьки можуть обрати ім'я для дитини, яке вони хочуть. І в українському законодавстві немає обмежень на вибір імені дитини. Проте я наполягаю, що це має відбуватися в межах здорового глузду. І якщо батьки хочуть вибрати для дитини образливе, зневажливе ім'я, держава має втрутитися", - написав Кулеба на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Він зазначив, що в різних країнах це питання регулюється по-різному, і навів низку прикладів. Зокрема, дитячий омбудсмен зауважує, що уряди деяких країн можуть забороняти вписувати "дивне" ім'я в перші документи дитини.

"Наприклад, французьке законодавство заборонило називати дитину "Нутела". Суд визнав, що таке ім'я суперечить інтересам дитини, оскільки може привести до знущань і глузувань з боку однолітків", - зазначив омбудсмен.

Він також зауважив, що є країни, де є перелік імен, якими батьки не можуть називати своїх дітей, а є країни, де є переліки з іменами, які можна давати дітям.

За словами Кулеби, кожен батько і мати хоче, щоб його дитина була особливою, проте батьки мають пам'ятати про власну відповідальність, яка на них покладена, зокрема й у виборі імені для дитини. "Я проти того, щоб ім'я дитини було несвідомою забаганкою батьків "виділитися". Власні імена батьки можуть змінювати, як їм забажається. І дитина, коли виросте, також може змінити своє ім'я. Але не можна наперед називати дитину так, що це може призвести до цькування", - наголосив дитячий омбудсмен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА