15:48 06.02.2020

"1+1 медіа" у зв'язку з обшуками в редакції "Секретних матеріалів" просить Зеленського не допустити політичного тиску на ЗМІ

3 хв читати
"1+1 медіа" у зв'язку з обшуками в редакції "Секретних матеріалів" просить Зеленського не допустити політичного тиску на ЗМІ

Група "1+1 медіа" у відкритому листі звертається до президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, глави Служби безпеки України Івана Баканова та генерального прокурора України Руслана Рябошапки з проханням звернути увагу на "безпрецедентні дії" СБУ під час досудового розслідування.

"Відкритий лист за підписом голови правління компанії Ярослава Пахольчука також надіслано дипломатичним представництвам і представництвам міжнародних організацій в Україні з проханням надати уваги цій ситуації та не допустити прямого посягання на свободу слова, яка передбачена статтею 34 Конституції України", - йдеться в листі, оприлюдненому на сайті "1+1 медіа" в четвер.

Також група звертається до голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови комітету з питань свободи слова Нестора Шуфрича та першого заступника глави Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольги Герасим'юк.

У листі зазначається, що під час обшуку в приміщенні редакції програми "Секретні матеріали" телеканалу "1+1" слідчі допустили низку грубих порушень кримінального процесуального закону.

Так, в "1+1 медіа" переконані, що дії СБУ щодо обшуку журналістів суперечать принципам політичної нейтральності та неупередженості, згідно з якими будь-які державні органи та їхні посадові особи зобов'язані під час виконання своїх службових повноважень уникати демонстрації власних політичних переконань.

У листі наголошується, що за обставин, що склалися, дії СБУ не можуть розглядатися інакше, ніж політичний шантаж і спосіб тиску на свободу ЗМІ.

"Враховуючи все вищевикладене, ми звертаємося до вас із проханням не залишити цю ситуацію поза увагою, не допустити посягання на свободу слова в Україні та вжити заходів щодо недопущення прямого політичного тиску і спроб переслідування незалежних медіа", - підсумували у відкритому листі.

Як повідомлялося, 5 лютого в Києві в приміщенні редакції програми "Секретні матеріали" телеканалу "1+1" медіагрупи "1+1 media" в середу ввечері співробітники Служби безпеки України провели обшуки.

Глава СБУ Іван Баканов заявив, що обшуки в офісі телеканалу "1+1" є необхідними слідчими заходами і не є тиском на ЗМІ.

Водночас в українських ЗМІ повідомляють, що йдеться про справу за фактом прослуховування кімнати для нарад прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Слідство підозрює, що скандальні записи нібито "злив" журналіст телеканалу "1+1" Євген Куксін.

Інтернет-видання "Детектор медіа" пише, що співробітники СБУ повідомили, що шукають диктофон, яким журналіст Куксін нібито записував слова Гончарука під час наради, на якій пролунали слова про "порожнє місце" в голові президента України Володимира Зеленського.

16 січня деякі Telegram-канали поширили аудіозапис, на якому кілька людей обговорюють підготовку доповіді з економічної політики президенту, а також причини та наслідки підвищення курсу гривні. Людина з голосом, схожим на голос Гончарука, говорить про "примітивні" уявлення президента в економіці, а себе називає "профаном в економіці". Як стверджується, запис було зроблено 16 грудня, і в нараді брали участь, окрім Гончарука, заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова, міністр фінансів Оксана Маркарова, заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів та інші.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА