17:49 06.02.2020

Асоціація IT Ukraine, "Прометеус" та Мінсоцполітики пропонують безкоштовні онлайн-курси для працевлаштування інвалідів в IT

3 хв читати
Асоціація IT Ukraine, "Прометеус" та Мінсоцполітики пропонують безкоштовні онлайн-курси для працевлаштування інвалідів в IT

Міністерство соціальної політики підписало меморандум про працевлаштування осіб з інвалідністю з Асоціацією "Інформаційні технології України" (IT Ukraine) та Громадською організацією "Прометеус", який передбачає безкоштовне онлайн-навчання професії ІТ-спеціаліста.

"Цей проект дає можливість для системних змін у навчанні осіб з інвалідністю. На сьогодні держава витрачає на це багато грошей, але є підстави вважати, що це неефективно", - повідомив під час підписання меморандуму в Києві радник міністра соціальної політики Денис Мацуй.

За його словами, минулого року Центр реабілітації був профінансований на 20 млн грн і навчив 724 людини. "Тобто, навчання однієї людини коштувало близько 30 тис. грн. Але подивимося на професії: бджоляр, оператор комп'ютерного набору, кур'єр тощо. Сьогоднішній меморандум - це можливість для людей з інвалідністю стати айтішником, причому абсолютно безкоштовно", - пояснив Мацуй.

Віце-президент Асоціації IT Ukraine Максим Почебут зазначив, що в асоціації є багато компаній, зацікавлених у працевлаштуванні осіб з інвалідністю. "У нас навіть офісний простір, який нині будується, адаптований під потреби осіб з інвалідністю", - додав він.

Міністр Юлія Соколовська уточнила, що після 14 тижнів навчання особи з інвалідністю, які успішно склали тести, отримають сертифікат і зможуть взяти участь у конкурсах на вакантні посади в IT-компаніях України.

"Програма навчання складатиметься з двох основних курсів та двох-трьох додаткових на вибір. Серед основних - курс "CS 50 Основ програмування" від Гарвардського університету, що вважається найкращим курсом для оволодіння комп'ютерною майстерністю у світі", - повідомив співзасновник "Прометеус" Іван Примаченко. За його словами, програма навчання адаптована для людей з інвалідністю, зокрема порушеннями зору та слуху.

Початок навчання - 5 березня, зареєструватися можна на сайті проекту https://education.msp.gov.ua/ або на платформі "Прометеус".

Загалом в Україні 2,7 млн людей з інвалідністю, з яких більше ніж половина - 1,4 млн - мають III групу інвалідності, яка дає їм змогу працювати. За умови пристосування робочих місць для потреб людини з інвалідністю частина осіб з II та I групою інвалідністю можуть працювати на робочому місці або віддалено.

Згідно із законом "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" від 1991 року, підприємства, організації та фізичні особи, що використовують найману працю, із середньообліковою чисельністю штатних працівників від 8 до 25 осіб мають забезпечити одне робоче місце для працевлаштування осіб з інвалідністю. Якщо цей показник становить 25 і більше осіб, то норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю збільшиться до 4%.

У разі якщо підприємство порушує цей норматив, воно щорічно сплачує до Фонду соціального захисту інвалідів середню річну зарплату за кожне незаповнене робоче місце для осіб з інвалідністю. Для підприємств із кількістю працівників від 8 до 15 осіб плата становить половину середньої річної зарплати. Виняток зроблено лише для підприємств, установ та організацій, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА