08:52 08.02.2020

У масових заворушеннях на півдні Казахстану загинули 8 людей, 40 постраждали

2 хв читати
У масових заворушеннях на півдні Казахстану загинули 8 людей, 40 постраждали

У результаті конфлікту в Кордайському районі Жамбильської області (на півдні Казахстану) загинули 8 осіб, повідомив міністр внутрішніх справ Ерлан Тургумбаєв.

"У ході масових заворушень 8 осіб від отриманих травм померли", - сказав Тургумбаєв у суботу на брифінгу в Нур-Султані.

За даними міністра, 40 людей постраждали.

Глава МВС сказав, що конфлікт почався в п'ятницю близько 19:00, і спочатку в ньому брали участь 70 "агресивно налаштованих жителів". Пізніше через провокаційні дії і заклики деяких осіб, кількість учасників бійки збільшилася до 300 людей.

"Учасниками бійки надали активного опору співробітникам поліції і виявили грубу непокору їхнім законним вимогам. Хулігани застосували металеві предмети, камені, вогнепальну зброю. Пізніше конфліктом також були охоплені села Аукати, Боланбатир", - сказав міністр.

"При виконанні службових обов'язків різні травми отримали співробітники поліції, двоє - вогнепальні поранення", - зазначив глава МВС.

Групова бійка в селі Масанчі Кордайського району Жамбильської області Казахстану сталася минулої п'ятниці. Поліція Жамбильської області встановлює призвідників і учасників конфлікту, слідче управління веде досудове розслідування за ст.293 (хуліганство) Кримінального кодексу республіки.

У суботу із заявою в зв'язку з цими подіями виступив президент країни Касим-Жомарт Токаєв. Він доручив створити урядову комісію з ліквідації наслідків подій в Кордайському районі під головуванням заступника прем'єр-міністра Бердібека Сапарбаєва, якій слід з'ясувати основні причини конфлікту і забезпечити оперативне вирішення питань соціально-економічного та гуманітарного характеру, а також спільно з акимом Жамбильської області організувати похорон загиблих, оцінити розміри збитку і прийняти план відновлення власності постраждалих.

Токаєв доручив надати всю необхідну допомогу всім сім'ям загиблих і поранених.

"Зараз важливо заспокоїти населення. До цієї роботи підключити Асамблею народу Казахстану, а також авторитетних людей на місці", - зазначив Токаєв.

Разом з тим президент доручив КНБ і Генпрокуратурі притягнути до відповідальності осіб, які закликають до міжнаціональної ворожнечі після масової бійки в низці населених пунктів Кордайського району.

"Комітет національної безпеки, Генеральна прокуратура повинні провести необхідні слідчі заходи і притягнути до відповідальності осіб, які закликають до міжнаціональної ворожнечі, що поширюють провокаційні чутки і дезінформацію", - йдеться в заяві Токаєва.

Крім того, президент доручив Генпрокурору "взяти на особливий контроль розслідування подій у Кордайському районі і створити для цього міжвідомчу слідчо-оперативну групу".

"Винні мають бути суворо покарані", - підкреслив Токаєв.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА